Hasznos tudnivalók a különféle kerítésrendszerekről

Manapság akkora a választék a kerítésrendszerek terén, hogy ember legyen a talpán, aki könnyedén el tud igazodni köztük, és hamar megtalálja azt, ami minden igényének maradéktalanul megfelel. 

Mindazonáltal nagy népszerűségnek örvendenek a fából, trapézlemezből, WPC-ből, illetve gondozásmentes elemekből készült kerítések. Az érdeklődők nagy része ezek közül teszi le végül a voksát valamelyik mellett. Tekintsük át röviden, hogy mit érdemes tudni róluk!

A fakerítések

A fa egy tradicionális, évezredek óta alkalmazott anyag az építőiparban. Bár sokan vannak, akik a mai napig is kitartanak mellette, ismerjük el, hogy jócskán megváltozott a világ, és ma már kaphatóak sokkal modernebb, könnyebben kezelhető, környezetkímélőbb alternatívák is.

Tény, hogy egyik sem lesz 100%-ig olyan, mint az igazi fa, de cserébe megkímélnek minket például a rendszeres karbantartástól vagy a lécek pár évente történő cseréjétől. A fából készült kerítést tényleg csak abban az esetben válasszuk, ha nem okoz gondot az ismétlődő felújítás, és nem érezzük nyűgnek a pár évente esedékes csiszolást, felületkezelést, festést, esetleges léccserét.

WPC kerítések

A WPC manapság igen közkedvelt fahelyettesítő anyag, egyfajta fa-műanyag kompozit, ami rengeteg célra alkalmas: készülhet belőle kerítés, teraszburkolat, kültéri járólap, kerti tároló, korlát, hogy csak egy pár példát említsünk.

Mivel a felszerelése egyszerűbb, és hasonlít a fára, de sokkal tartósabb. Nem csoda, hogy ennyien döntenek mellette. Ugyanakkor akadnak kevésbé kedvező tulajdonságai is: a hőmérsékletváltozás hatására hajlamos deformálódni, illetve az UV-sugárzás hatására a színe pár év alatt látványosan megfakul. Ekkor már tanácsos lecserélni az elemeket.

Trapézlemez kerítések

A trapézlemezeket eleinte csak kerti tárolókhoz vagy mobilgarázsokhoz használták, de mostanság a kerítésként való alkalmazásuk is egyre elterjedtebb. Ez nem csoda, hiszen egyszerűen készíthetőek belőlük olyan kerítésrendszerek, amik teljes egészében meggátolják a belátást, ráadásul ma már famintázatú termékek is kaphatóak.

De legyünk őszinték: egy ilyen kerítésről – festés ide vagy oda – már messziről látszik, hogy köze nincs az igazi fához, a fémlemez pedig nem épp a legesztétikusabb látvány. 

Kerítésrendszerek gondozásmentes Nívó elemekből

Cikkünk elején már említettük, hogy mi a gond az igazi falécekkel, az imént felsorolt alternatívákkal pedig az a probléma, hogy sajnos nem képesek élethűen visszaadni a falécek megjelenését. Ezért egyedülállóak a Nívó kerítésrendszerek! Nálunk a lécek pont úgy néznek ki, mintha szép szabályosra lecsiszolt fadeszkák lennének, amit tovább fokoz a fahatású festékréteg. Persze aki inkább az egyszínű változatot részesíti előnyben, annak sem kell csalódnia a kínálatban.

A Nívó elemek előnye a WPC-hez képest, hogy a színük nem fakul, és nem deformálódnak el. A trapézlemez pedig erősen leszűkíti a lehetőségeket, hiszen csak egyféleképpen lehet őket elhelyezni, ellenben a léceket a kedvünk szerint variálhatjuk. Felszerelhetjük őket tetszőleges nagyságú hézagokkal, vagy akár teljesen zártan, illetve vízszintesen és függőlegesen is. Ráadásul egyedi méretre gyártott, színben megegyező kapuk is rendelhetőek hozzájuk, hogy az egész összkép egységes legyen.

És ha már az összképnél tartunk: ki mondta, hogy ezekből a lécekből csak kerítés készíthető? A jó hír, hogy alkalmasak erkély- vagy teraszkorlát, falburkolat, pergola, térelválasztó és kukatároló építésére is! Ha mindezekhez ugyanolyan színű vagy mintázatú elemeket használunk, akkor kertünk igazán esztétikusan mutat majd.

Továbbá ne feledkezzünk meg a modern kerítésrendszerek egyik legfontosabb jellemzőjéről sem: a gondozásmentességről. Hisz pont azért szeretjük az innovatív építőanyagokat, mert könnyebbé teszik az életünket és megkímélnek a felesleges erőfeszítésektől. Márpedig aki újított már fel kerítést, az jól tudja, hogy egyáltalán nem egyszerű munka. 

A Nívó lécekkel szerencsére semmi efféle teendőnk nem lesz, hisz a speciális bevonat nem fakul, nem pereg le, nem repedezik, hanem ellenáll párának, csapadéknak, napsütésnek, hőmérsékletingazodásnak egyaránt. Az egyetlen teendőnk az lesz, hogy alkalomadtán egy mosószeres ronggyal lemossuk róla a port. 

Ezekből az elemekből a kerítésrendszerek összeszerelése is egyszerű, hiszen könyen felrögzíthetőek, illetve weboldalunkon leírásokat és útmutatókat is talál hozzájuk. Ha pedig egyáltalán nem tud, vagy nem szeretne foglalkozni a telepítéssel, akkor kérjen helyszíni kivetelezést, és szerelőcsapatunk felszereli Önnek új kerítését! Ezirányú igényét mindenképp jelezze, amikor felveszi velünk kapcsolatot!

2023.06.14.

kerítés
gondozásmentes kerítés
kerítéselem
acél kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat