Miben különbözik a lemezből álló kerítéselemek lakossági és ipari felhasználása?

Habár sokan a fát tartják a “klasszikus” kerítés-alapanyagnak, ám akinek már volt dolga vele, az jól tudja, hogy a fa nagyon kényes és ügyelni kell a rendszeres karbantartására. Ezért egyre népszerűbbek napjainkban a lemezből álló kerítéselemek, melyeknek az alapanyaga fém, ami sokkal tartósabb és masszívabb a fánál.

Nem véletlen, hogy ipari és lakossági célra is gyakran alkalmazzák, bár a felhasználás módja némileg eltér. Ezeket a különbségeket vesszük sorra cikkünkben.

Megjelenés és funkcionalitás

A lemezből készült kerítéselemeknek általában két fajtájával találkozunk: a hagyományos kerítésléc formájú elemekkel (mint amilyenek a Nívó acél és alumínium lécek is), illetve a táblás kialakítással, amiből a legnépszerűbb a trapézlemez kerítés.

Ezeket használják lakóépületeknél és ipari létesítményeknél egyaránt. A biztonság és a telekhatárok kijelölése mindkét esetben fontos, viszont a lakossági felhasználóknál az esztétikai jellemzők sem mellékesek.

Hisz képzeljük csak el, hogy mutatna egy csodaszép ház egy rideg, ipari jellegű kerítéssel. Nagyon elrontaná az összképet. A léc formájúra megmunkált, fémlemezből készült kerítéselemek viszont fahatású festéssel viszont teljesen olyan benyomást keltenek, mintha igazi fából készültek volna. Ezáltal remekül mutatnak egy szépen gondozott udvar és egy ízléses ház körül.

Az ipari felhasználók számára azonban az esztétika másodlagos, elsősorban azon van a hangsúly, hogy illetéktelen személyek ne juthassanak be a területre. Így a cégeknél gyakrabban találkozni a táblás trapézlemezből készült kerítésekkel, és sokszor nem költenek olyan feláras extrákra, mint a fahatású festés, hiszen az igényeiket tökéletesen kielégíti egy egyszínű kerítés is.

Magasság

A lakossági kerítések paraméreteit az építési rendeletek szabályozzák, miszerint tömör kerítés lakóingatlan esetében nem lehet magasabb, mint 2,5 méter. Ha belengondolunk, ez a legtöbb esetben bőven elég is, hiszen ekkora kerítés felett már egy magasra nőtt felnőtt ember sem lát át. Így akinek a tökéletes privát szféra biztosítása a célja, annak sem kell kompromisszumokat kötnie.

Ám sokan még ezt a megengedett maximális magasságot sem használják ki, ugyanis gyakran lehet látni ennél alacsonyabb, 1 vagy 1,20-1,50 méter magas kerítéseket. Az itt lakók nem is szeretnék magukat teljesen elszigetelni a külvilágtól, hanem bizonyos mértékig belátást engednek a portájukra.

Az ipari építmények esetében azonban már más a helyzet, itt a legtöbb esetben 2 méternél magasabb kerítéseket láthatunk, ráadásul tömör anyagból vagy zárt elrendezésben, így a belátás voltaképpen kizárt. Ez egyrészt amiatt hasznos, mert így nincsenek közszemlére téve a drága árucikkek, nyersanyagok, gépek, amik felcsigáznák a rablókat, másrészt a munkával járó zaj és por egy részét is felfogja, ami nagyon hasznos, ha a telephely közelében lakóházak vannak.

A lemezből készült kerítéselemek ára

Egy ipari kerítés általában többe kerül, mint egy lakossági. Ennek az az egyik nyilvánvaló oka, hogy az üzemek, telephelyek jóval nagyobb alapterületűek, mint egy átlagos lakóház udvarral, emiatt már maga az anyagköltség is jóval magasabb.

Ezenfelül pedig tovább tart a telepítés, emiatt természetesen a munkadíj is több lesz. Egy ipari kerítés ára tehát többszöröse lesz egy lakosságinak, még ha ugyanolyan alapanyagot is használnak.

Ám mint említettük, általában nem ez a helyzet, hiszen a lakóházalk tulajdonosainál az esztétika is fontos szerepet játszik, emellett sokan kedvelik az olyan lemezből álló kerítéselemeket, amiket nem csak kerítésként lehet felhasználni. A Nívó termékei például alkalmasak, erkély- vagy teraszkorláthoz, pergolához, kukatárolóhoz és falburkolathoz is. Ennek előnye, hogy az összkép sokkal egységesebb és mutatósabb lesz.

Az építés ideje

Mivel az ipari kerítések magasak és nagy területet kell körbefogniuk, ezért a telepítése is sokkal tovább tart. Persze a cégvezetők igyekeznek a gyorsaságra törekedni, ezért választanak gyakran például táblás lemezkerítéseket, ugyanis a táblák elkészítése viszonylag rövid idő alatt kivitelezhető, de még így is napokba telik, mire elkészül a projekt.

Ezzel szemben egy családi ház körül akár egy nap alatt is fel lehet építeni a kerítést, pláne ha szintén táblás elemeket használnak, vagy a könnyen felszerelhető Nívó léceket.

Aki azonban tőlünk rendel kerítést, annak még a telepítéssel sem kell foglalkoznia, ha nem akar, ugyanis cégünk helyszíni kivitelezést is vállal a kapacitás függvényében. Ezirányú igényét jelezze, amikor felveszi velünk a kapcsolatot , és kollégáinkkal minden részletet pontosíthat!

 

2022.08.01.

nívó kapuszerkezet
egyszárnyú kapu
kétszárnyú kapu
gurulókapu
úszókapu
nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat