Miért fontos a MABISZ minősítés a bejárati ajtók esetében?

Ha új bejárati ajtó beszereltetését tervezzük, ám még nincsenek konkrét elképzeléseink, akkor tanácstalanságunkban bizonyára szívesen fogadunk néhány jó ötletet. Akár az internetet túrjuk fel vásárlói értékelések után kutatva, akár az ismerőseink körében kérdezősködünk, bizonyára többféle állásponttal fogunk találkozni. A szubjektív vélemények helyett azonban jobban tesszük, ha az olyan tényszerű adatokra hagyatkozunk, mint például a MABISZ besorolás, amely gyakran előkerülő fogalom a vagyonvédelmi eszközök esetében.

Mi az a MABISZ minősítés?

Bár ezt a kifejezést sokan a széfek és páncélszekrények világából ismerik, azonban jó, ha tudjuk, hogy egyéb vagyonvédelmet szolgáló tárgyaknál, például biztonsági bejárati ajtóknál is fontos szerepe van.

Maga a rövidítés a Magyar Biztosítók Szövetségét takarja, melynek kiemelt feladatai közé tartozik a vagyonvédelmi eszközök megfelelőségének vizsgálata és ezek különböző kategóriákba sorolása.

Nyílászárók esetében azt nézik, hogy az adott termék megfelel-e az Európai Uniós és a magyar szabványok alapvető követelményeinek, amit egy úgynevezett roncsolásos vizsgálattal ellenőriznek. Ha az ajtó vagy ablak sikeresen átmegy a teszten, akkor a szövetség részeként működő Vagyonvédelmi és Kármegelőzési Bizottság MABISZ minősítéssel látja el, mely 5 évig érvényes. Ez világosan jelzi a vásárlók számára, hogy a termék megfelel a hatályos biztonságtechnikai előírásoknak.

Hogyan zajlik egy MABISZ vizsgálat ajtók esetében?

A művelet során tulajdonképpen egy “betörési tesztet” végeznek el, vagyis megpróbálják imitálni azt, hogy egy illetéktelen személy próbál meg éppen behatolni az ajtó által védett lakásba.

Ehhez különféle szerszámokat használnak, amiket A-tól E-ig terjedően különböző készletekbe csoportosítanak. Az alapvető “A” készlet az alábbi szerszámokat tartalmazza:

Egy kisebb és egy nagyobb csavarhúzó Egy csőfogó Egy vízpumpafogó 3-4 db fa- vagy műanyag ék Maga a teszt pedig abból áll, hogy lemérik, hogy ezekkel a szerszámokkal be lehet-e törni az ajtót, és ha igen, mennyi idő alatt. Ha belegondolunk, ez egy elég életszerű példa, hiszen egy átlagos betörő is hasonló felszereléssel próbálkozik.

Viszont mivel léteznek elszántabb, felkészültebb behatolók is, ezért ha az ajtó sikerrel kiállja az első próbát, akkor az említett szerszámok mellett további eszközöket is bevetnek. Melyek ezek? Például feszítővas, csapszegvágó, kalapács, fejsze, hidegvágó, véső, fűrész, sarokcsiszoló, villamos fúrógép.

A MABISZ vizsgálat során azonban a használt eszközök mellett még egy fontos tényező van, ez pedig az idő. Ha a tesztelt ajtón 3 percnél rövidebb idő alatt sikerül áthatolni, akkor nem kap minősítést. A legalacsonyabb, III. kategóriával rendelkező ajtók 5 perces áttörési ellenállással rendelkeznek, a kiemelt minősítésű ajtók pedig akár 20 percig ellenállnak az “E” kategóriás, legtöbb szerszámot tartalmazó készlet tagjaival való kísérletnek.

A MABISZ tanúsítvány azonban nem csak a vásárlók számára szolgál információval a termékek minőségéről, hanem a biztosítótársaságoknak is, amikor felmérik ingatlanunkat egy lakásbiztosítás kötése előtt.

Nálunk a biztonság az első!

A Nívó Biztonsági Ajtók mindegyike rendelkezik MABISZ minősítéssel, ezáltal hiteles vizsgálat során is bizonyított, hogy védelmet nyújtanak a betörőkkel szemben. A masszív szerkezetű ajtók elsőre teljesen “ártatlannak” tűnnek, ha azonban egy illetéktelen behatoló mégis megpróbál átjutni rajtuk, akkor valószínűleg hamar elmegy majd a kedve a próbálkozástól.

A kellemes mintázatú faburkolat ugyanis belül egy 1,5 mm vastag tömör acéltáblát takar, mely meglehetősen stabil párost alkot a szénacél zártszelvény kerettel. A közel 10 cm-es ajtóvastagság pedig körülbelül 100 kilogrammos súllyal párosul, így betörő legyen a talpán, aki ezt a védelmet néhány perc alatt kiiktatja.

Efféle vaskos és nehéz biztonsági ajtókat sokáig csak ipari létesítményeknél alkalmaztak, ugyanis külsőre nem igazán illettek egy lakóingatlan összképéhez. A Nívó Ajtók azonban számos színben és mintában elérhetőek, valamint üvegbetétekkel és bevilágítókkal is rendelhetőek. Ezáltal olyan ajtónk lehet, amely tökéletesen illeszkedik az előszobához, a lépcsőházhoz, illetve családi ház esetén az ablakokhoz és az udvar kerítéséhez.

Akinek az otthonát biztonsági bejárati ajtó védi, annak jóval kisebb esélye van rá, hogy egy nap arra érjen haza, hogy kirámolták a lakását, elrabolták az értékeit. Válassza Ön is a biztonságot, és vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy nyugodt szívvel hagyhassa magára ingatlanját, és ne kelljen aggódnia vagyontárgyai miatt!

2022.05.27.

bejárati ajtó
nívó biztonsági ajtó
biztonsági ajtó
kültéri bejárati ajtó
kültéri biztonsági ajtó
biztonsági ajtó kültérre
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat