Mikor ideális választás az egyszárnyú kapu?

Amikor a kerítés lecserélése mellett új kapuk beépíttetésén is gondolkodunk, szintén dűlőre kell jutnunk néhány fontos kérdésben. Például abban, hogy kétszárnyú vagy egyszárnyú kaput szeretnénk-e majd felszereltetni.

Természetesen mindkét típusnak megvan az előnye és a hátránya. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy mely esetekben bizonyulhat jobb választásnak az egyszárnyú változat.

Ha kicsi és keskeny a telek

Az impozáns kétszárnyú kapuk vitathatatlanul eleganciát sugallnak (nem véletlen, hogy a filmekben a tehetős emberek kúriájához mindig egy kétszárnyú kapun keresztül vezet az út) és amikor kitárulnak, szinte hívogatják a látogatót.

Ám ez a kaputípus sajnos kevésbé szerencsés akkor, ha a telek kicsi és hosszanti irányban rövid. A két szárnynak ugyanis igen nagy helyre van szüksége, hogy zavartalanul tudjon nyitni és csukódni. A nyitás sugarában nem lehetnek növények, bútorok, lámpák, hisz csak útban lennének és nem lehetne rendesen használni tőlük a kaput.

Az sem túl szerencsés, ha ugyan szorítunk helyet a kapunak, de miatta alig marad hasznosítható terület az udvarban és nem tudunk például bokrokat ültetni vagy kerti kiülőt építeni. Ilyenkor nem érdemes görcsösen ragaszkodni ahhoz, ami valószínűleg úgyis több bosszúságot okoz majd, mint örömet, hanem inkább engedjük el a kétszárnyú kapuval kapcsolatos ábrándjainkat és válasszunk egy ugyanolyan elegáns, ám sokkal praktikusabb egyszárnyú kaput.

Így végeredményben mégis lesz egy stílusos kapunk, és nem kell miatta feláldoznunk az udvarunk nagy részét.

Ha a telek emelkedős vagy lejtős

Talán elsőre furcsának tűnik, de még a domborzati viszonyok is beleszólhatnak abba, hogy milyen kaputípust válasszunk. Ha a telek azon része, ahová a kapu kerül majd egyenes, akkor nincs gond, ám ha a kerítés mögött közvetlenül egy meredekebb emelkedő vagy lejtő van, az már okozhat némi fejtörést.

Ha az udvar a bejáraton áthaladva emelkedni kezd, akkor a legtöbb esetben csak az egyszárnyú kapu jöhet szóba, ugyanis a kétszárnyúnak nem lenne helye kinyílni, mert beleütközne a talajba.

Persze ha ragaszkodunk hozzá, akkor el lehet egyengetni a talajt a kapu környékén, de ez elég nagy többletmunkával és -költséggel jár. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ha a kapu kifelé nyílik, de ezt az ötletet vessük is el rögtön, ugyanis a hatályos építési törvények értelmében a kapu nem nyílhat az utca felé. Amennyiben mégis ezt a megoldást választjuk, annak egy szép összegű bírság lehet a következménye, valamint felszólítanak arra, hogy alakítsuk át a kaput.

Ha a telek az utcához képest lejtős, akkor elviekben nincs akadálya a kétszárnyú kapunak, de esztétikai szempontból erősen meggondolandó. Nem mutat ugyanis túl szépen, amikor a kapu szárnyai nyitott állapotban úgy néznek ki, mintha a levegőben lebegnének, ráadásul így ki sem lehet őket támasztani megfelelően, ami szeles időben eléggé problémás lehet.

Ha jobban illik otthonunk stílusához

Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen azért jobb választás az egyszárnyú kapu, mert az jobban illik a ház és az udvar összképéhez. Habár a szépség szubjektív fogalom, mégsem véletlen az, hogy sokan akkor is az egyszárnyú kapu mellett teszik le a voksukat, ha egyébként a telkük adottságai alkalmasak lennének arra, hogy kétszárnyú kaput építtessenek be.

Míg az utóbbi inkább a klasszikus stílust képviseli, hiszen évszázadok óta alkalmaznak az építészetben befelé nyíló kapukat, addig az előbbi modernebb, innovatívabb megoldásnak számít. Különösen igaz ez az úszókapura, ami napjainkban egyre több helyen váltja le az eddig használt tolókaput.

Ha otthonunk például a mai trendeknek megfelelő, minimalista stílusban épült, akkor nagy valószínűséggel sokkal jobban passzol majd az ugyancsak minimalista kerítés mellé egy úszókapu, hiszen remekül beleillik az összképbe.

Ha az egyszárnyú kapu tetszik jobban

Ezen nincs mit cifrázni: mivel mégiscsak a saját otthonunkról van szó, ahová nap mint nap hazatérünk, természetes, hogy olyan megoldásokat akarunk alkalmazni, amelyek megfelelnek az ízlésünknek. Hisz az otthon az a hely, ahol jól érezzünk magunkat és amit a saját ízlésünkre formálhatunk.

Az egyszárnyú kapuk pedig már nagyon sokak szívét rabul ejtették, ezért ha Önnek is csupán annyi az érve, hogy ez a megoldás tetszik jobban, akkor ne tétovázzon! Hogyha a telke adottságai megfelelőek, akkor építessen be egy olyan kis- és nagykaput, amire minden egyes nap örömmel tekint majd rá.

Ehhez pedig még csak keresgélnie sem kell, hiszen a Nívó kerítéselemek mellé kapukat is rendelhet, melyek ugyanabban a színválasztékban érhetőek el.

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, és minden kérdésére válaszolunk, akár a kerítésekkel, kapukkal vagy biztonsági ajtókkal kapcsolatban van szüksége segítségre!

 

2022.08.01.

nívó kapuszerkezet
egyszárnyú kapu
kétszárnyú kapu
gurulókapu
úszókapu
nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat