Pergola terasz árnyékolására: egy remek megoldás

Mi az a pergola, és mióta használja az emberiség?

Ha azt hisszük, hogy a pergola egy újkeletű találmány, akkor tévedünk. A szó maga ugyanis eredetileg nyitott kerti lugast jelent, és mint ilyet, már az ókorban is előszeretettel alkalmazták. 

Ekkoriban még fából épültek, és növényekkel futtatták be őket, amik a forró napokon kellemes árnyékot biztosítottak, és közelebb hozták a természetet a civilizációhoz. Amikor kellemes volt az időjárás, az emberek szívesen időztek a pergola árnyékában elhelyezett székeken és nyugágyakon, de szabadtéri lakomákat is gyakran rendeztek alatta. 

Ahogy teltek-múltak az évszázadok, népszerűsége mit sem csökkent, sőt ma is sokan építenek pergolát a teraszra vagy a háztól teljesen különállóan a kertbe. Persze ez idő alatt a szó jelentése is módosult kissé, ma már inkább gyűjtőfogalomként használatos a kültéri, oldalfal nélküli, fényáteresztő tetővel rendelkező építményekre. 

 

A modern pergolák

Habár napjainkban sincs semmi akadálya annak, hogy fából készítsük, léteznek már sokkal modernebb szerkezetek, mint például a famintás bevonattal ellátott fém pergola. A fával ugyanis elég sok gond van, nagyjából minden szezont indíthatunk azzal, hogy lecsiszoljuk, és újrafestjük az építményt, hiszen az UV-sugárzás, a csapadék és a hőmérséklet ingadozása nagymértékben károsítja.

A fém pergolákkal azonban nincs ilyen gond, a tisztításon kívül más dolgunk nemigen lesz vele. Ma már a növényekkel való befuttatása sem olyan elterjedt, hiszen ez is plusz munkát igényel. Egy sima pergola is esztétikus látványt nyújt, mind a teraszon, mint a kertben remekül mutat.

 

Miért hasznos a pergola terasz árnyékolásához?

Ha családi házban élünk, kár lenne kihagyni egy terasz építését, hiszen rengeteg célra felhasználható. Csak rendezzük be kényelmes bútorokkal, és máris ott egy tökéletes helyszín a szabadtéri étkezésekhez, pihenéshez, beszélgetéshez, de ha otthonról dolgozunk, akkor jó időben kiülhetünk a teraszra a laptopunkkal, és hallgathatjuk a madarak csicsergését munka közben. 

Csakhogy célszerű valamilyen árnyékolót is felépíteni a terasz fölé, hogy védve legyen a közvetlen napsugárzástól és a csapadéktól. És erre a célra tökéletes egy pergola. Az egész szerkezetet mindössze négy gerenda tartja, a tetején pedig lamellák helyezkednek el. Nagyon egyszerű összeszerelni, és lényegesen olcsóbb, mintha rendes tetőt építtetnénk cserepekkel, vízelvezető csatornával és egyebekkel. 

A lamellák valamelyest felfogják a napsugarakat, bizonyos mennyiségű fényt azonban átengednek, így a terasz napozásra is alkalmas lesz. Ha pedig teljes árnyékot szeretnénk, akkor helyezzünk fel valamilyen árnyékolót, így a terasz a nyári kánikula idején is kellemesen hűvös marad.

Érdemes a pergola színét úgy megválasztani, hogy harmonizáljon a kerítéssel, a kapukkal, illetve a terasz és erkély korlátjával, ha van. 

Sőt: télen sem kell lemondanunk a terasz nyújtotta örömökről, ugyanis ha a pergola oldalára és tetejére vastagabb ponyvákat teszünk, akkor az üvegházakhoz hasonlóan összegyűjti a nap melegét, így akkor is kellemes hőmérséklet uralkodik majd alatta, amikor odakinn hideg van. Ezzel a kis trükkel teraszunkból egy remek kis télikertet varázsolhatunk.

 

Minőségi pergolák a Nívótól

Cégünk a gondozásmentes kerítések és biztonsági ajtók mellett immár pergolákat is készít, ismerkedjen meg új termékünkkel! Az általunk gyártott, egyedi fejlesztésű pergolák remekül ellenállnak az UV-sugárzásnak és a csapadéknak, nem szükséges karbantartani őket.

Az építmény hatféle színben, fix és egyedi méretben is rendelhető. A tetején lévő lamellák átengedik a napfény egy részét, felettük viszont egy átlátszó polikarbonát-borítás helyezkedik el, így felfogja a csapadékot, ezáltal tökéletesen alkalmas teraszra vagy akár autóbeállónak is.

Csupán megfelelő alapra van szükség, és a pergola a teraszon, vagy a háztól teljesen különállóan, a kertben is felállítható. Alkalmazza tetőként a kerti grillező fölé, alakítson ki egy árnyékos pihenőrészleget a medence vagy a kerti tó mellett. 

Ha nincs épített garázsa, vagy oda nem fér be egy második autó, akkor a pergolát használhatja kocsibeállónak is, védi a járművet a csapadéktól.

Amennyiben termékünk felkeltette érdeklődését, kérjen árajánlatot, ha pedig bármilyen kérdése van, keressen minket bizalommal személyesen, telefonon vagy e-mailen, mindenben segítünk!

2023.07.10.

pergola
modern pergola
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat