4 ok, amiért a pergola teraszfedésre egy kiváló megoldás

Nincs ideális családi ház terasz nélkül, hiszen ez a terület gondoskodik róla, hogy komfortosan, de mégis a természethez közel élvezzük a kertben töltött időt. Ám érdemes valamilyen tetőszerkezettel ellátni, a pergola teraszfedésre például kifejezetten előnyös választás. Pontosan miért is? Erről lesz szó cikkünkben.

  1. Védi a bútorzatot és a berendezést az időjárás viszontagságaitól


Habár szabadtéri felhasználásra léteznek kimondottan kültéri bútorok, melyek ellenállóak az időjárással szemben, de még ezek sem teljesen “elpusztíthatatlanok”. Ha semmivel sem védjük őket, egy idő után óhatatlanul is nyomot hagynak rajtuk a természet erői: kifakulnak, elszíneződnek, berepedeznek, a műanyag alkatrészek szétmállanak, a fa korhad, a fém rozsdásodik. 


Ráadásul eső után meg kell várni, amíg megszáradnak, hisz senki sem szeret víztócsában ücsörögni, de ugyanígy a napsugaraktól átforrósodott felületen sem kellemes helyet foglalni. 


Mindezek kiküszöbölésére két megoldás létezik: az egyik, hogy a bútorokat csak akkor visszük ki a teraszra, amikor épp használni szeretnénk, vagy a másik lehetőség, hogy egy tetőt építünk a terasz fölé. Könnyen belátható, hogy hosszú távon a második opcióval sokkal jobban járunk. A nehéz bútordarabok rendszeres ki- és becipelése ugyanis időigényes, fárasztó, ráadásul egy tárolóhelyet is kell számukra biztosítani. 


Egy pergola a terasz felett azonban megvédi a bútorokat a csapadéktól, UV-sugárzástól, így állandó jelleggel kinn hagyhatjuk őket, nem fognak idő előtt tönkremenni. Ha pedig plusz védelmet szeretnénk (például télen vagy egy hevesebb vihar idején), akkor még egy ponyvával is letakarhatjuk őket, így már biztosan nem lesz semmi bajuk, bármilyen is az időjárás. 


  1. Esős időben is használhatjuk a teraszt


Néha akadnak olyan napok (főként tavasszal és nyáron), amikor egész napos, csendes eső áztatja a tájat, viszont egyáltalán nincs hideg, nagyon is kellemes a hőmérséklet. A halkan koppanó esőcseppek monoton zaja pedig sokak számára kifejezetten megnyugtató, csökkenti a stresszt, és remek háttérhangot szolgáltat munkához, tanuláshoz vagy akár csak egy kis olvasgatáshoz. 


Persze megázni az esőben egyáltalán nem jó ötlet, viszont ha egy pergola alatt ücsörgünk, akkor máris kiküszöböltük ezt a problémát. Ha nincs hideg, nyugodtan költözzünk ki teraszra, vigyük magunkkal a könyvünket, laptopunkat, egy termoszban meleg kávét vagy teát, és élvezzük maximális komfort mellett a természet közelségét, az esőcseppek hangját. 


A pergola teraszfedésként gondoskodik arról, hogy ne ázzunk meg, és ne kelljen a négy fal között kuksolni csak azért, mert esik odakint az eső.


Viszont nemcsak magányos elvonulásra lesz így alkalmas a terület: akár grillpartit is rendezhetünk. Végre nem kell aggódni amiatt, hogy a régóta eltervezett, barátokkal közös sütögetés meghiúsul a kedvezőtlen időjárás miatt, ugyanis a tető alatt nyugodtan megrendezhetjük az összejövetelt. Esőben a teraszon grillezni pedig sokkal hangulatosabb, mint behúzódni a nappaliba és sütőben elkészíteni az ételt. 


  1. Kellemes árnyék a teraszon


Az imént az esős időről volt szó, de most nézzük meg ennek az ellenkezőjét is, azaz amikor hétágra süt a nap. Tavasszal és ősszel ez még nem is zavaró, ám nyáron, amikor a hőmérő higanyszála magasra kúszik, a kellemesen melengető napsugarak perzselően forróvá válnak.


Ilyenkor pedig már nem szerencsés huzamosabb ideig a napon tartózkodni, hiszen nem csupán a bőrünk éghet le csúnyán, hanem napszúrást, vagy súlyosabb esetben hőgutát is kaphatunk. De mégis ki szeret benn a négy fal között időzni, amikor odakinn csiripelnek a madarak és olyan gyönyörű idő van?


Nem kell lemondani a természet adta örömökről, amennyiben van egy szép árnyékos teraszunk, ahová kiülhetünk. A minőségi pergola remekül felfogja a napfényt, így alatta kellemes marad a hőmérséklet, és a bútorok sem fognak átforrósodni. 


A lamellás tető ugyan némi napfényt átenged, de ha a teljes árnyékolás a cél, akkor felszerelhetünk rá egy ponyvát vagy sűrű árnyékolóhálót, sőt, akár oldalfalakat is készíthetünk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne fedjük be a teraszt minden oldalról, mert akkor megreked alatta a meleg levegő, és épp az ellenkező hatást érjük el. 


Illetve itt fontos megemlíteni még egy előnyt: a pergola a teraszajtót, illetve a körülötte lévő falrészt is árnyékolja, aminek megvan az az előnye, hogy a ház is kevésbé melegszik fel, hiszen kisebb részét éri direkt napfény. Így kevesebbet kell használni a klímaberendezést, ami energiatakarékossági szempontból sem utolsó. 


  1. Minőségi pergolák teraszfedésre (is) a Nívótól!


Pergoláinkat kiváló minőségű alapanyagokból, választható színben és egyedi méretben készítjük. Alkalmasak teraszfedésre, de különállóan a kertbe is telepíthetőek, és akár autóbeállóként is alkalmazhatóak. Amennyiben Ön is szeretne egyet, vegye fel velünk a kapcsolatot, és adja le rendelését! 


2024.03.20.

pergola
modern pergola
pergola építés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat