4 szuper ötlet a kerti pergola hasznosításához

A kerti pergola egy egyszerűen felépíthető, ám rendkívül sokoldalúan használható építmény, aminek minden udvarban ott a helye, hiszen nemcsak látványnak kellemes, hanem a komfortérzetet is nagymértékben növeli. Félig fedett, de nagyrészt nyitott szerkezete alatt kényelmesen elhelyezkedhetünk, így nem csak a teraszt vagy az erkélyt használhatjuk pihenésre. Ami pedig ennél is jobb hír, hogy egy egyszerű pergolát nagyon sokféleképpen lehet hasznosítani, így a végeredmény igazán egyedi lesz. Ehhez adunk most cikkünkben kiindulásként pár ötletet, amiket természetesen tovább is lehet gondolni.


Mediterrán stílusú pergola


Repüljünk el képzeletben egy csodás mediterrán országba úgy, hogy még a saját kertünket sem kell elhagynunk hozzá. Elég ha készítünk egy ilyen hangulatú pihenősarkot. 


Jelöljük ki a helyet a kertben, és burkoljuk le mediterrán jellegű térkövekkel. Állítsunk fel fölé egy egyszerű fém pergolát, a padlóhoz illő árnyalatban. Szerezzünk be rattanból vagy műrattanból készült, kültéri használatra szánt bútorokat – fotelt, kanapét, dohányzóasztalt, nyugágyat vagy karosszéket – és helyezzük el őket lehetőleg szimmetrikusan, de szellősen.


Nagyon fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a területet bútorokkal, hiszen kell hagyni némi szabad területet a kiegészítőknek is. Nincs ugyanis igazi mediterrán hangulat az éghajlat jellegzetes növényei nélkül. A bútorok mellé tegyünk cserepes leandert, citrom- vagy narancsfát, levendulát, olajfát, hibiszkuszt, hogy csak néhány példát említsünk. 


Ne feledjük, hogy a déli országokban az árnyékolást előszeretettel biztosítják futónövények segítségével, így jó ötlet lilaakáccal, vadszőlővel vagy trombitafolyondárral befuttatni a kerti pergolát is. 


Romantikus hangulatú kerti pergola


Időnként minden párnak szüksége van egy kis romantikázásra, hogy az a bizonyos tűz sose aludjon ki. Egy kellemes esti randevúhoz pedig nem is feltétlenül kell kimozdulni, ha a kertben is meg tudjuk teremteni a meghitt hangulatot.


Ha a pergola építése során az a cél, hogy legyen egy olyan helyszín, ahol minden adott egy romantikus estéhez, akkor ennek szellemében kell berendezni a területet.


Itt is érdemes valamilyen padlóburkolatot (akár térkövet, WPC-t) lerakni, hogy a berendezési tárgyak ne csak simán a füvön álljanak. Olyan bútorokban gondolkodjunk, amik kétszemélyesek, és lehetővé teszik az összebújást. Remek ötlet például egy dönthető támlájú, ággyá alakítható hintaágyat beszerezni, természetesen vastag, pihe-puha párnázattal. Ezen egyaránt lehet ülni és feküdni is. 


A pergola oszlopaira rögzítsünk fel fehér függönyöket, amiket igény szerint oldalra kötözhetünk, de szabadon is lengedezhetnek. Ezáltal olyan lesz majd, mintha egy óriási baldachinos ágyban feküdnénk.


Bár holdfényben is remekül lehet romantikázni, de azért célszerű gondoskodni a megfelelő hangulatvilágításról is. Itt azonban nincs helyük az éles fényű lámpáknak, viszont a halovány fényű izzóknak annál inkább. Díszítsük a pergola oldalait és belülről a tetejét sárgásfehér fényfüzérekkel, lógassunk le lampionokat. A tűzveszély elkerülése végett viszont ne nyílt lángot, hanem biztonságos LED-es izzókat használjunk. 


Sövénnyel határolt pergola


Egy olyan udvarban, ahol alapvetően kevés az árnyékos terület, előfordulhat, hogy a pergola sem véd meg kellő mértékben a napsugaraktól, hiszen az oldalai nyitottak. Ezen viszont többféleképpen is lehet segíteni.


Ha azonnali megoldásra vágyunk, akkor az oldalponyvák jelentik a legegyszerűbb módszert, ám ha a természetes, esztétikus megjelenést preferáljuk akkor érdemes sövényből oldalfalakat kialakítani.


Ehhez a pergola két, maximum 3 oldala mellett készítsünk ágyásokat, és ültessük bele a palántákat. Ha gyorsan növő fajtát (amilyen pl. a “csodasövény” néven emlegetett növény, ami évente kb. 1,5 métert nő) választunk, akkor nem kell 5-10 évet várni, mire szép sűrű fallá terebélyesedik. 


Persze a sövényt rendszeresen nyírni kell, hogy szép és rendezett legyen, de a végeredmény abszolút megéri, hiszen aligha akad ennél jobb árnyékoló. Ráadásul a pergola alatt szinte szó szerint érezzük majd, hogy “körbeölel” a természet. 


Modern, minimalista pergola


Avagy a letisztultság mindenek felett. A Nívó pergolák megjelenésüknél fogva erre is tökéletesen alkalmasak. 


Ha ilyen stílusú kiülőre vágyunk, részesítsük előnyben a semleges színeket (fekete, fehér, szürke), és minimalista bútorokkal rendezzük be a területet. Ez a stílus nem igényli a sok dekorációt, szorítkozzunk a szellős, egyszerű összképre.


A fenti tippek természetesen csak inspirációként szolgálnak, de ha felkeltettük az érdeklődését, és már elkezdte megtervezni, hogy hogyan használná fel a pergolánkat, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és beszéljük át az elképzeléseit.

2023.12.11.

pergola
modern pergola
pergola építés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat