Hasznos tanácsok, ha a cél a pergolaépítés

A pergolaépítés rövid története

Ne higgyük, hogy ezek az építmények modern találmányok. Egyes források szerint elődeik már az ókorban is léteztek. Ekkor még fából készültek, és különféle növényekkel futtatták be őket, így adtak kellemesen hűs menedéket a perzselő napsugarak elől. 

Ez a gyakorlat évszázadokon át tartott, ám az építőipar fejlődésével megjelentek az innovatívabb építőanyagok, így a fapergolákat szép lassan felváltották a fémből épült változatok, az árnyékolást pedig ma már futónövények helyett fix vagy mozgatható lamellák segítségével oldják meg. 

Persze napjainkban sincs semmi akadálya annak, hogy valaki klasszikus pergolát építsen, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy akadnak már sokkal egyszerűbben összeszerelhető, könnyebben karbantartható és időtállóbb változatok is. 

 

Tervezzünk pergolát!

Először is azt kell eldöntenünk, hogy pontosan hova szeretnénk építeni, és milyen célból van szükségünk rá. A modern pergola ugyanis lehet egy önálló építmény a kertben, de felszerelhetjük a terasz fölé, vagy akár autóbeállónak is használhatjuk. 

Ezután határozzuk meg, hogy mekkora méretben gondolkodunk. Ha teraszhoz használnánk, akkor annak a szélessége és hosszúsága lesz a mérvadó, ha az autónkat szeretnénk védeni vele, akkor a jármű méreteit vegyük alapul, ha viszont kerti lugasként akarjuk hasznosítani, akkor azt gondoljuk végig, hogy mi mindent szeretnénk majd betenni alá.

Hisz nem mindegy, hogy csak egy kültéri kanapé, egy-két fotel és egy kisasztal fölé szeretnénk elhelyezni, netán egy komplett szabadtéri konyhát és étkezőt akarunk árnyékolni vele. 

Esetleg a medence partjára, a nyugágyak fölé akarjuk felszerelni, vagy a jacuzzit szeretnénk árnyékosabbá tenni? Megannyi kérdés, amire választ kell adnunk a tervezés során ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni.

 

Készítsük elő a pergola helyét!

Ha már tudjuk, hogy pontosan mekkora méretre van szükségünk, és a leendő helye is megvan, akkor készüljünk elő. Vegyük figyelembe a talaj minőségét, a tájolást és az árnyékolás irányát is!

A pergola lábait betontuskókkal célszerű rögzíteni, de az öntött monolitból készült, bevasalt alap is alkalmas a művelethez. Ha kerti kiülőként akarjuk alkalmazni, akkor tegyünk le valamilyen padlóburkolatot, hogy ne sima gyep legyen alatta. Ez lehet bármilyen kültéri járólap vagy akár WPC elemek is. 

Ha autóbeálló készül belőle, akkor célszerű készíteni egy, a nagykaputól induló, és a tető alatt végződő, térkővel vagy kaviccsal borított behajtót. 

Ha teraszon, előtetőként használjuk, akkor rejtett talpakkal is megoldhatjuk a rögzítést, hogy ne legyenek zavaróak a kiálló peremek. Ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről sem, hogy a csapadék ne a homlokzat felé folyjon. A lejtés lehetőleg ne az épület irányába történjen. 

 

Minőségi, időtálló Nívó pergolák

Mint említettük, ma már közel sem csak faanyagot használhatunk pergolaépítéshez, hiszen választhatjuk a koszerszű, minimális karbantartást igénylő fémszerkezeteket is. 

A Nívó pergolák egyedi méretekben, valamint hatféle színben érhetőek el. A könnyű alumíniumból készült vázrendszer masszív és tartós, ellenáll a csapadéknak, szélnek, fagynak és az UV-sugárzásnak. A szerkezetek tetején lévő lamellák és a polikarbonát-fedés gondoskodik a megfelelő árnyékolásról, így az építmény alatt még a forró nyári napokon is kellemes hőmérséklet uralkodik. Sőt, mivel a csapadékot is felfogja, ezért még az esős napokon is élvezhetjük a terasz nyújtotta kényelmet.

Sokkal költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldás, mint egy tetőcseréppel borított, gerendákból álló féltető felépítése, és jóval stabilabb, mint egy árnyékolóvászon vagy egy napvitorla. 

A kész építményt ráadásul egyedibbé lehet tenni növényekkel, függönyökkel, bambuszrolókkal, ha például egy-egy oldalán teljes takarásra lenne szükség. A modern szerkezet minimális karbantartást igényel, a tél beállta előtt elég megtisztítani, ellenőrizni az illesztéseket, a maximális védelem érdekében pedig letakarható egy ponyvával is. 

A pergolaépítést pedig akár rábízhatja szakemberekből álló csapatunkra is, akik az előzetes helyszíni felmérést és a megrendelt építmény telepítését egyaránt vállalják. Kérjen árajánlatot weboldalunkon, vagy ha további kérdései vannak, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

2023.08.10.

pergola építés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat