A zárt és hézagos kerítések előnyei és hátrányai

A léckerítések egyik legnagyobb előnye, hogy a táblás szerkezetűektől eltérően ezerféleképpen variálhatóak. A deszkák állhatnak vízszintesen vagy függőlegesen, építhetünk belőlük zárt vagy hézagos kerítést. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Emiatt sokszor nem is egyszerű eldönteni, hogy melyik kialakítást válasszuk. Mai cikkünkben ehhez adunk most egy kis segítséget pro és kontra érvekkel!

A zárt kerítés

A teljesen zárt kerítés készülhet betontáblákból, lamellás fatáblákból, trapézlemezből, valamint a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dróthálóba zárt kövekből (ezt nevezzük gabion kerítésnek). Ugyanakkor egy léckerítést is fel lehet építeni teljesen zárt elrendezésben, ilyenkor az elemeket szorosan, közvetlenül egymás mellé rögzítjük.

Ez a megoldás természetesen a Nívó acél-vagy alumínium elemekből is megvalósítható, az egyedi rombusz formának köszönhetően az elemek hézagmentesen egymás mellé csúsznak. De miért is lehet hasznos egy ilyen zárt kialakítás?

A legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy a hézagos kerítéssel ellentétben teljes privát szférát biztosít. Ha elég magasra nyúlik, akkor sem az utcai járókelők, sem a kíváncsi szomszédok nem tudnak leskelődni. Hogyha forgalmas helyen élünk, ez nagy megkönnyebbülést jelenthet, hisz sokkal zavartalanabb lesz a pihenés.

Ha pedig már a lakókörnyezetnél tartunk: aki egy forgalmas főút közvetlen közelében él, annak nap mint nap el kell viselnie az utcai zajt és a port, ami egy nyitottabb szerkezetű kerítés esetén még zavaróbb lehet. A zárt kialakítás viszont némileg visszafogja a hangot, és felfogja a szálló port, ezáltal komfortosabbá teszi a kertet.

Egy ilyen kerítés tehát számos előnnyel jár, ugyanakkor a hátrányairól sem feledkezhetünk meg: a külvilág teljes kizárása némelyekben bezártságérzetet kelthet, márpedig az nem szerencsés, ha az ember a saját kertjében nem érzi szabadnak magát. Valamint a kivitelezése is költségesebb, hiszen ha deszkákból állítjuk össze, akkor egy zárt kerítéshez jóval több alapanyagra lesz szükség.

A hézagos kerítés

Ha idegenkedünk a “tömör” szerkezettől, akkor természetesen építhetünk hézagos kerítést is, melyhez a Nívó kerítéselemek szintén alkalmasak. A léceket bármilyen távolságra felszerelhetjük egymástól, így a rések méretét a kedvünk szerint alakíthatjuk.

Ennek a kerítéstípusnak az előnye, hogy nem zár el teljesen a külvilágtól, ugyanakkor, ha ügyesen állítjuk be a hézagok méretét, akkor a privát szféránk sem sérül, hiszen a keskeny réseken csak minimálisan lehet belátni.

Persze ha egy csendes, falusi zsákutcában élünk, ahol alig-alig van forgalom, akkor bátran hagyhatunk nagyobb réseket is, hisz csak ritkán halad el bárki a ház előtt. Egy ilyen szerkezetű kerítésnek ráadásul kisebb az alapanyag költsége, hiszen a rések miatt kevesebb kerítéselemre lesz szükség, mintha a zárt kialakítást választanánk.

Mindemellett azt is érdemes megemlíteni hogy a hézagos kerítés manapság igen trendi, rengeteg háznál látni ilyet. Ezen belül is a vízszintes elrendezés az, ami divatos; szabályos, egyforma lécekkel, szögletes oszlopokkal, hozzáillő kapukkal.

Természetesen ezen belül is még számtalan variáció létezik, a kerítéselemek színétől kezdve az oszlopok burkolatáig. Hisz egy modern kerítésnek közel sem kell unalmasnak lennie!

A kerítés összeállítása során viszont gondoljuk át alaposan, hogy mekkora réseket hagyjunk az elemek között! Ugyanis a túl nagy hézagok szinte akadálymentes belátást engednek az utcáról, ami egy forgalmasabb környéken igen zavaró lehet, főleg, ha fontos számunkra a privát szféra megőrzése.

Ha pedig kutya vagy kisgyermek is él a családban, akkor erősen ajánlott a réseket minél szűkebbre hagyni, nehogy az eb kiszökhessen, vagy a gyerek feje beszorulhasson a kerítésbe, amikor épp nem figyelünk oda.

A Nívó kerítéselemekkel minden elképzelés megvalósítható!

Akár a zárt, akár a hézagos kerítést preferálja, a Nívó elemekből mindkettőt könnyedén felépítheti! Látványtervező programunkban szabadjára engedheti a fantáziáját, és bármilyen elrendezést kipróbálhat!

Hogyha pedig néhány év múlva ráun a jelenlegi kerítésére, és átalakítaná egy kicsit, annak sincs semmi akadálya. Az acél-vagy alumínium léceket ugyanis pont olyan egyszerű leszedni mint felrögzíteni, így utólag is könnyűszerrel változtathat az elemek távolságán. Növelje vagy csökkentse a lécközt, tegye zárttá a kerítést plusz elemek beiktatásával, vagy épp fordítva: nyisson a világ felé, és alakítson ki hézagos elrendezést!

Mielőtt azonban bármelyikbe belefogna, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk a rendelésben!

2022.04.20.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat