Alumíniumkerítés – íme minden, amit tudni érdemes róla

Az alumíniumkerítés mindenképp jó választás annak, aki igényes, ennek ellenére gondozásmentes kerítésben gondolkodik. Ha kerítés kerül a szóba, akkor választhatunk fa vagy kovácsoltvas megoldások közül is, de ezeknek a szépségükkel együtt megvan a hátrányuk is. Folyamatos karbantartást igényelnek, néhány évente, csiszolni és festeni kell őket, hogy hosszú ideig megőrizzék szépségüket. 


Ebben a cikkben a fém gondozásmentes kerítések egyik típusát, az alumíniumkerítést vesszük górcső alá. Legtöbbször csak kerítést említünk, holott kiváló megoldás teraszok, lépcsőkorlátok és pergolák építése során is. Emellett készíthetünk belőle kukatárolót vagy egy egyszerű kis kerti házikót is. Fa hatású kivitelben teljes mértékben illeszkedni fog a természetes környezethez. 


Milyen előnyökkel rendelkezik az alumíniumkerítés?


Az elsők között említhető az, hogy környezetbarát. Na de mégis mitől lesz egy kerítés kíméletes a környezettel szemben? A titok nyitja az, hogy nem igényel semmiféle vegyszeres kezelést, festést. Ugyanis nem rozsdásodik, ellenáll az UV-sugaraknak – ennek köszönhetően nem fakul – ellenben a fa- vagy kovácsoltvas kerítésekkel. Ezek ugyanis 2-3 évente karbantartást igényelnek, olyan környezetre káros anyagokkal, mint a hígító és a különböző lakkbenzin alapanyagú festékek.


Az alumínium újrahasznosítható fém, ami nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy ha majd valamikor a jövőben le szeretné cserélni, akkor nem vész kárba, hanem annak is nagy a valószínűsége, hogy az Ön által választott kerítés is eleve újrahasznosított anyagból készült.


Elmondható még az is előnyként, hogy nem korrodálódik. Valamilyen szinten azonban mégis, mert ez az anyag is képes reakcióba lépni az oxigénnel. Ekkor a fém felszínén megjelenik egy porszerű matt réteg, ami egyfajta védőpajzsként nem engedi a mélyebb rétegek korrodálódását. Tehát nem olyan, mint a rozsda a vason, hogy végül teljes egészében elpusztítja azt. A Nívó alumínium kerítéselemek esetében a speciális védőrétegnek köszönhetően erre még csak esélye sincs az oxigénnek. 


Sokan azért választanak fából vagy kovácsoltvasból készített kerítést, mert a klasszikus elegancia hívei, és számukra fontos a kerítés megjelenése is. Mit szólna egy modern és elegáns mégis természetes külsővel rendelkező kerítéshez? Szerencsére alumíniumból készült változatot rengeteg formában lehet gyártani, így bárki választhat a saját ízlésének megfelelőt. A lécek szélessége opcionális, az elemek közötti rések is egyénileg beállíthatók. Eldönthetjük, hogy amerikai típusú ranch stílusban vízszintesen vagy a klasszikus függőleges változatban szeretnénk kiviteleztetni. 


Hogyan készülnek a kerítéselemek?


Az alap alumíniumidomok a tapadás fokozása érdekében egy cirkónium alapú konverziós réteget kapnak. A következő réteg egy alapozó, időjárásálló műanyag bázisú porfesték. Végül az utolsó réteg az UV-stabil és fahatású bevonat. 


Ezt eljárást szinterezésnek vagy elektrosztatikus porfestésnek nevezik. A módszer lényege, hogy a bevonó műanyag töltést kap, ennek hatására a fém magához vonzza azt. Sokkal inkább környezetkímélő megoldás, mint a hagyományos oldószeres festékek általi bevonatok. 


Mi az első lépés, ha Ön ilyen kerítést szeretne?


Mielőtt tervezésbe kezdene, mindenképp tudni érdemes, hogy szükség lesz egy előzőleg épített tartószerkezetre, lábazatra. Ez lehet betonból vagy téglából, ehhez kapcsolódnak a kerítésoszlopok, melyekhez a léceket tudjuk majd rögzíteni. Érdemes egy kőművest megbízni a feladattal, és vele megbeszélni, hogy mik az elképzelések.


Ezután döntsük el, hogy vízszintesen vagy függőlegesen elhelyezkedő elemeket szeretnénk, és hogy a lécek között mekkora hézagok maradjanak. Ha van kutya is a háznál, akkor mindenképp úgy számoljunk, hogy az ne férjen ki a rések között, viszont egy kicsit kilásson rajta. 


A tervezésben nagy segítség lehet a weboldalunkon található kerítéstervező, mellyel elemenként összerakhat egy komplett tervet. Tehet a kerítésbe kiskaput és nagykaput is, eldöntheti, hogy a nagykapú milyen típusú legyen. Választhat klasszikus kétszárnyút, praktikus gurulókaput vagy modern úszókaput is. 


Ezeknek a kerítésléceknek a felszeresése sem bonyolult, mindössze néhány alapszerszámra lesz szükség, ami minden barkácsolást kedvelő készletében megtalálható. Azonban, ha nem szeretne ezzel sem foglalkozni, szakértő kollégáink néhány óra leforgása alatt elvégzik a feladatot. Kérje segítségüket weboldalunkon keresztül, és ők örömmel állnak rendelkezésére. 

 

Tervezze meg álmai kerítését, és élvezze annak előnyeit hosszú éveken át!


2024.07.19.

kerítés
alumínium kerítés
nívó
gondozásmentes
kert
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadás gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További lehetőségek gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat