Érdemes-e szakemberre bízni az ajtó beépítését?

De vajon tényleg jó ötlet? Nézzünk meg néhány fontos szempontot, ami segíthet eldönteni a kérdést.

 

Mi mindennel kell számolnunk, ha az ajtó beépítését saját magunk akarjuk elvégezni?

Természetesen semmi nem tiltja, hogy a leendő tulajdonos maga végezze a beszerelést. Sőt, ha például barkácsáruházból vásároljuk az új nyílászárót, akkor ott általában nem is biztosítanak helyszíni kivitelezést, így nekünk kell külön keresnünk egy szakembert a feladatra.

Ám akinek volt dolga mostanság az építőiparral, az jól tudja, hogy elég kaotikus a helyzet. Kevés a megbízható munkaerő, emiatt hónapokat kellhet várni még egy olyan egyszerű feladatra is, mint egy új bejárati ajtó beépítése. Érthető, ha nem akarjuk, hogy eddig elhúzódjon a csere, és emiatt úgy döntünk, hogy inkább mi magunk végezzük el a műveletet. 

Így ráadásul nem kell a szakihoz alkalmazkodni, ha van mondjuk egy szabad hétvégénk, amikor nincs semmi egyéb dolgunk, neki is láthatunk a feladatnak. 

De vigyázat: lehet, hogy a YouTube-os tutorial videókban egyszerűnek tűnik a dolog, de valójában cseppet sem az. Akik ilyen tartalmakat készítenek, azok többnyire már gyakorlottak, rutinból végzik a műveletet és olyan tudás birtokában vannak, ami egy laikusból hiányzik. 

Valamint ne feledjük, hogy az ajtócsere speciális szerszámokat is igényel, melyek nemigen lelhetőek fel egy átlagos háztartásban. Persze meg lehet őket vásárolni, de silány minőségű darabokat nem érdemes venni, a professzionális termékek pedig olyan drágák, hogy nem igazán éri meg beruházni rájuk egyetlen ajtó beszerelése miatt. Nem beszélve arról, ha esetleg nem sikerül, akkor mégiscsak hívhatunk egy szakit, aki kijavítja a hibákat, ami megintcsak megdobja a költségeket.

Illetve még egy fontos dolog: ha a művelet során az ajtó megsérül, elbukjuk a garanciát is, hisz a legtöbb gyártónál és forgalmazónál a garancia nem terjed ki a szakszerűtlen beszerelés miatt keletkező károkra. 

Összegezve tehát csak akkor álljunk neki házilag az ajtó beépítésének, ha van tapasztalatunk benne (mert mondjuk ezen a területen dolgozunk vagy dolgoztunk korábban), és megvannak a megfelelő eszközeink hozzá. Minden más esetben bízzuk inkább egy szakemberre a feladatot.

 

Mire számíthatunk, ha egy képzett szerelőt kérünk fel a műveletre?

A legésszerűbb megoldás, ha eleve nem is próbálunk meg kísérletezni a beszereléssel, pláne ha egy olyan speciális termékről van szó, mint egy fém biztonsági ajtó. Itt ugyanis még több dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy a nyílászáró valóban képes legyen azt a szintű védelmet nyújtani, amit ígér. 

Hogy minél jobban leegyszerűsítsük a folyamatot, keressünk olyan céget, akitől nemcsak meg tudjuk vásárolni az ajtót, hanem helyszíni kivitelezést is biztosítanak. Így nem kell külön szakit is vadászni, hanem a kiszállításkor rögtön sor kerül a cserére is. 

Egy képzett szerelőcsapat nap mint nap ezzel foglalkozik, így számukra ez már egyszerű rutinmunka. Néhány óra alatt végeznek is a régi ajtó kibontásával és az új beszerelésével, és mindez minimális felfordulással és porral jár csak. A munkájukra ráadásul garanciát adnak, így ha az adott időn belül bármi problémát tapasztalunk, azt orvosolják.

Gondoljuk csak végig: tényleg szeretnénk saját magunk bajlódni az ajtócserével, rászánni akár fél-egy napot és rengeteg energiát, úgy, hogy nem is biztos, hogy tökéletes lesz a végeredmény? Vagy jobb ötlet inkább szakemberekre bízni a műveletet, akik néhány óra alatt végeznek mindennel, miközben mi is tudunk haladni a teendőinkkel? 

És bár igen, a beszereltetésnek díja van, de ha összeszámoljuk, még így is sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha meg kéne vennünk a szereléshez nélkülözhetetlen szerszámokat. Nem beszélve arról a többletköltségről, amit egy elhibázott beépítés helyrehozása okoz. 

 

Térjünk vissza az eredeti kérdéshez: érdemes-e szakemberre bízni az ajtó beszerelését?

Az olvasottak alapján talán Ön is arra a következtetésre jutott, hogy hacsak nincs releváns szakmai tapasztalata, akkor mindenképp célszerűbb döntés a kivitelezést szakértővel elvégeztetni.

Erre nálunk, a Nívónál pedig van is lehetőség, hiszen az általunk gyártott bejárati ajtók esetében nemcsak az előzetes helyszíni felmérést, hanem a beszerelést is biztosítjuk! A részletekkel kapcsolatban keresse munkatársainkat elérhetőségeinken, és beszéljék át a részleteket! 

2023.09.19.

ajtó beépítése
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat