Hogyan válasszuk meg a kerítés magasságát? Egyáltalán milyen magas lehet a kerítés?

Nem mi döntjük el, hogy milyen magas lehet a kerítés

Habár sokan azt a nézetet vallják, hogy “az én házam az én váram”, valójában még a saját telkünkön belül sem tehetünk teljes mértékben azt, amit akarunk. Ha építkezünk, engedélyt kell kérnünk, és a készülő épületnek is rengeteg előírásnak meg kell felelnie. 

Ennek megfelelően a kerítést illetően sem kapunk teljesen szabad kezet, hiszen itt is léteznek bizonyos jogszabályok, amelyeket be kell tartani. A jelenleg hatályos törvény szerint a kerítés magassága 2,5 méter, támfallal együtt is maximum 3 méter lehet. Ez viszont csak az országos előírás, ám az önkormányzatoknak jogában áll ezt felülbírálni helyi építési rendeletekkel.

Hogy mit jelent mindez? Azt, hogy egyes településeken eltérő szabályozások is lehetnek, vagyis lehet, hogy az egyik faluban engedélyezik a 2,5 méter magasságú kerítést, ám a szomszédos településen legfeljebb mondjuk csak 1,6 méter magas lehet.

A gyakorlat azt mutatja, hogy sok önkormányzat él is eme jogával, és a településkép egységességének biztosítása érdekében az országosnál szigorúbb szabályokat hoz. 

Tehát ha új kerítést tervezünk, akkor ne vegyük magától értetődőnek az országos szintű törvényt, hanem járjunk utána, hogy helyileg mi a vonatkozó szabály. Az ehhez szükséges információkat általában megtaláljuk az adott település honlapján, de ha itt nem jutunk eredményre, akkor keressük fel a jegyzőt, és kérjünk tőle felvilágosítást. 

 

Kerítés a saját igényeinkre szabva

Amennyiben már tisztában vagyunk a vonatkozó rendeletekkel, akkor ezek betartásával is számos lehetőségünk van még arra, hogy szép és egyedi kerítést készítsünk. A törvényileg engedélyezett magassági határon belül maradva ugyanis szabadon tervezhetünk. 

Ha a kerítést csak egy amolyan “jelképes határvonalnak” szánjuk az utca és a kertünk elválasztására, akkor elég lehet egy 1-1,2 méteres magasság is. Ezt a gyakorlatot általában a tengerentúlon az USA-ban alkalmazzák, ahol sok esetben nincs is kerítés, ahol pedig van, ott is elég alacsony.

Ha viszont jobban ragaszkodunk az európai szokásokhoz, ráadásul kutya vagy kisgyermek is él a családban, akkor mindenképp ajánlott kihasználni akár a maximális magasságot is a biztonság érdekében. 

Egy 1 méter magasságú kerítésen ugyanis egy 5-6 éves gyermek is könnyedén át tud mászni, és egy közepes testű kutya számára sem jelent túl nagy gondot átugrani. Ide tehát nem csupán dísznek van szükség rá, hanem valós védelmi funkciókat is el kell látnia, ezért célszerű legalább 1,5 méter magasságúra építeni. 

Összegezve elmondható, hogy a törvényi előírások csupán egyfajta határt szabnak, de ezeken belül nyugodtan igazítsuk leendő gondozásmentes kerítésünket a saját igényeinkhez, a magasságot, az átláthatóságot, a színt és a stílust illetően is. 

 

A kerítés egyéb jellemzői

Szerencsére ma már egyáltalán nem okoz nehézséget, ha egyedi kerítést szeretnénk. A Nívó acélból és alumíniumból készült elemei például sokféle színárnyalatban, többféle szélességben kaphatóak, így rengetegféleképpen felhasználhatóak. 

Az elrendezést illetően például lehetséges a lécek vízszintes és függőleges felszerelése, valamint hézagosan és zártan is elhelyezhetőek. Akit nem zavar, ha a kerítésén be lehet látni, vagy olyan csendes helyen él, ahol alig-alig van átmenő forgalom, annak ideális lehet egy alacsonyabb, hézagos elrendezésű kialakítás is.

Ellenben akinek fontos a privát szféra, és az utca porától, zajától, valamint a járókelők kíváncsi tekintetétől mentesen szeretné élvezni a kert adta nyugalmat, annak lehet, hogy célszerűbb egy magasabb, zárt elrendezésű kerítést építeni. A lécek a ferde letörés mentén remekül egymásra csúsztathatóak, így könnyedén kialakítható a belátást gátló, tömör forma is.

A színt úgy érdemes megválasztani, hogy harmonizáljon a bejárati ajtóval, a ház külső vakolatával, esetleg a falburkolattal, a terasz vagy az erkély korlátjával. A legegyszerűbb megoldás ez utóbbiak esetében is a Nívó lécek alkalmazása, hiszen így tényleg teljesen egységes lesz az összkép, hiszen egyforma elemekből épülnek fel. 

Szeretne Ön is tartós, gondozásmentes, esztétikus, egyedi kerítést? Megrendelését leadhatja weboldalunkon keresztül, de ha bármi kérése, kérdése van, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, mindenben segítünk!

2023.09.05.

milyen magas lehet a kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat