Kerítéselem vagy panelkerítés? Melyiket válasszam?

“Imádom a fakerítéseket, ezért olyan megoldásban gondolkodom, ami a legélethűbben adja vissza ennek a természetes anyagnak a megjelenését”

Nem kétség, hogy a fából készült változatok évszázadokig egyeduralkodók voltak, hiszen a legtöbb ember lécekből készített kerítést, mert csak a nagyon vagyonos emberek engedhették meg maguknak, hogy követ vagy kovácsoltvasat használjanak. Ma már nem ez a jellemző, de tény, hogy a fa még mindig népszerű alapanyag, annak ellenére, hogy igen kényes.

Emiatt kezdtek el elterjedni a közelmúltban a fahatású gondozásmentes kerítéselemek, melyek külsőleg bár visszaidézik a szépen csiszolt és felületkezelt falécek szépségét, ugyanakkor nem igényelnek karbantartást. 

Ezért ha a régi, fadeszkákból álló szerkezetet szeretnénk lecserélni egy olyan alternatívára, ami a lehető legjobban hasonlít hozzá, akkor a kerítéselemek bizonyulnak a legjobb választásnak. 


“Olyan kerítést szeretnék, ami maximális takarást biztosít”

Némelyek számára a kerítés nem több mint egy jelképes telekhatár, ami világosan jelzi azt, hogy hol végződik az utca, és kezdődik a magánterület. Ám akadnak olyanok is, akik még a kíváncsi tekinteteket is szeretnék kizárni, hogy zavartalanul élvezhessék kertjükben a privát szféra nyújtotta nyugalmat. 

Ebben nincs semmi meglepő, hisz valóban frusztráló lehet az, amikor egy forgalmasabb utcában boldog-boldogtalan benéz az udvarunkba, miközben elhalad a ház előtt. 

Bár a kerítéselemeket is fel lehet szerelni szorosan egymás mellé, hogy zárt elrendezést alkossanak, de a takarás egyszerűbben kivitelezhető a panelek segítségével, hiszen ezek apró résekkel tarkított tömör alumíniumtáblák. Ezekből akár egy 2 méteres, vagy ennél is magasabb zárt kerítést építhetünk, ami felett már biztosan nem látnak át sem a járókelők, sem a szomszédok.


“A tökéletes kerítés számomra szellős, hézagos elrendezésű” 

A fentiektől eltérően nem mindenki vágyik a külvilágtól teljesen elzárt udvarra. Aki például egy csendes utcában él, annak elegendő lehet egy hézagos léckerítés is, ami bár egyértelműen jelöli a telek határát, de csak részlegesen gátolja a belátást.

Ez esetben ismét a kerítéselemek viszonyulnak jobb választásnak, hiszen ezeket a falécekhez hasonlóan tetszőlegesen fel lehet szerelni. Az elrendezés lehet vízszintes vagy függőleges, illetve az is teljes mértékig ránk van bízva, hogy mekkora közöket hagyunk ki az egyes elemek között. 

Sőt, a kis- és nagykaput (utóbbinál háromféle típus közül lehet választani) is megrendelhetjük a lécekkel megegyező színben. Így lesz egy teljesen egységes, modern kerítésrendszerünk, amit ráadásul még karbantartani sem kell, hiszen nem korhad, vagy rozsdásodik. 


“Elképzelhető, hogy idővel majd egy kicsit változtatni akarok a kerítéselemek elrendezésén”

Még aki nem is követi naprakészen az építészeti trendeket, egyszer csak annál is eljöhet az a pont, amikor megunja a régi kerítését, és bár komplett cserét nem akar, de mégis valamiféle változtatást szeretne eszközölni. 

Ilyen lehet például, ha az eddigi szűk réseket egy kicsit bővíteni szeretnénk, netán a zárt elrendezést akarjuk hézagossá alakítani. Amennyiben pedig a szerkezet elemekből épül fel, akkor ennek nincs semmi akadálya! 

Csak szedjük ki a léceket rögzítő csavarokat, majd variáljuk át a közöket tetszés szerint. Ha pedig a zártból hézagosat szeretnénk, akkor szedjünk ki minden második lécet (ezeket később hasznosíthatjuk akár korlátként is), és máris szellősebb lesz az összkép. 

Az alumínium elemeket ráadásul tetszés szerint el is lehet vágni, így akár az is lehetséges, hogy némi átalakítással a vízszintesből függőleges elrendezésű kerítést készítsünk. 


“Nálam az időtállóság és a strapabírás az elsődleges szempont”

A megjelenés mellett természeten az is lényeges, hogy az építmény ellenálljon az időjárás viszontagságainak, és hosszú évekig gyönyörködhessünk benne. Jó hír, hogy ez esetben mind az elemes, mind a paneles kerítések kiváló választásnak bizonyulnak! Hisz mindkét terméktípus gondozásmentes, nem tesz kárt benne a csapadék, az UV-sugárzás és a hőmérsékletingadozás, valamint a rozsdásodás sem fenyegeti. 

Reméljük, hogy ez a kis összehasonlítás Önnek is segített a döntésben, ám ha további kérdései vannak, keressen minket bizalommal, mindenben segítünk!

2023.10.30.

kerítéselem
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat