Kerítéstelepítés egyszerűen: hasznos tippek és praktikus tanácsok

A kerítéstelepítés előtt foglalkozzunk a tervezéssel!

Egy teljesen új kerítés felépítése vagy a régi modernizálása közel sem olyan egyszerű művelet, mint mondjuk egy pár cipő megvásárlása. Hiszen míg a cipőt maximum 1-2 évig viseljük, addig a kerítés több évtizeden keresztül határolja majd az udvarunkat, így mindenképp hosszú távon kell gondolkodni a tervezés során.

Részesítsük tehát előnyben az olyan alapanyagokat, melyek időtállóak, strapabíróak, és nem válnak hamar divatjamúlttá. A betonból vagy téglából épült oszlopok és lábazatok, gondozásmentes kerítéselemekkel kombinálva kiváló megoldást jelentenek, hiszen szép, de egyben tartós szerkezet készül belőlük. 

Amikor pedig eljön a felújítás ideje, akkor elég csak a léceket cserélni, a lábazatot pedig egy-két helyen kijavítani, nem szükséges az egész rendszert újra, a nulláról felépíteni. 

Érdemes tehát hosszú távra tervezni, és akár több időt rászánni a szóba jöhető lehetőségek körének bővítésére, mintsem igent mondani az első szembejövő ajánlatra, hogy aztán később esetleg megbánjuk a döntésünket.

 

Ha kell, keressünk szakembert!

Léteznek olyan kerítéstípusok, amelyek egyszerűen telepíthetőek, például a drótháló vagy táblás kerítés, ha a szetthez való oszlopokkal dolgozunk. Ám ha esztétikus és tartós kerítés telepítésében gondolkodunk, akkor megfelelő alapra felépített beton- vagy téglalábazat lesz a legjobb választás.

Ennek az elkészítése viszont kőművesmunka, ugyanis nem mindegy, hogy miképp készítjük el alapozást, illetve a szerkezetnek stabilnak és szimmetrikusnak kell lennie, valamint az oszlopok közti távolságnak is milliméter pontossággal egyeznie kell. Az efféle precíz kivitelezés viszont már nem a laikusok terepe, ezért ha jó minőségű végeredményt szeretnénk, akkor ne legyünk restek szakembert keresni a feladatra.

Számoljunk azzal, hogy az építőipar jelenleg igen túlterhelt, ráadásul az őszi-téli időszak nem igazán kedvez a szabadtéri munkálatoknak, így érdemes úgy kalkulálni, hogy (hacsak nincs különösen nagy szerencsénk) legkorábban jövő tavasszal kerül majd sor a kerítéstelepítésre.

Tervezni addig is mindenesetre nyugodtan lehet, például addig válasszuk ki, hogy milyen és mekkora kapukat szeretnénk, milyen nagy távolságok legyenek az oszlopok közt, illetve milyen színű és elrendezésű legyen a jövőbeli kerítésünk. 

 

Kerítéstelepítés egyszerűen

Ha a kőművesmunka elkészült, akkor jöhet a lécek felhelyezése. Ez szerencsére már sokkal egyszerűbb művelet, ha akad otthon pár alapvető szerszámunk (akkus csavarbehajtó gép, mérőszalag, vízmérték stb.) és némileg konyítunk a barkácsoláshoz, akkor a munka ezen részét már saját magunk is elvégezhetjük.

A Nívó léceket például kifejezetten egyszerű felszerelni, hiszen súlyra könnyűek, a hozzájuk készült keretrendszer pedig még inkább leegyszerűsíti a kerítéstelepítést. 

Az önmetsző csavarok – illetve acélból készült  elemek esetén a műanyag klikkek – segítségével az egész folyamat nem tart tovább néhány óránál, és 2-3 ember is könnyedén elboldogul vele. Persze ha nem tudunk vagy akarunk még ennyit sem foglalkozni vele, akkor kérhető helyszíni kivitelezés is, de alapvetően ez egy minimális barkácstudással is könnyűszerrel elvégezhető művelet.

 

Teendők az építés után

Ha végeztünk a lécek felhelyezésével, még egyszer ellenőrizzünk le mindent. Nézzük meg, hogy az elemek egyenesen lettek-e felszerelve, rendesen meghúztuk-e a csavarokat, hézagos elrendezés esetén egységesek-e a lécek közötti távolságok. Amennyiben mindent rendben találtunk, elégedetten hátradőlhetünk, a kerítéstelepítés elkészült. 

A legjobb pedig az, hogy mivel gondozásmentes léceket választottunk, a jövőben szinte semmi dolgunk nem lesz a kerítéssel. Nincs csiszolás, rozsdamentesítés, felületkezelés és újrafestés. Mindössze annyit kell tennünk, hogy időnként ellenőrizzük, hogy nincs-e bármiféle sérülés a léceken, illetve alkalomadtán tisztítsuk meg őket egy kis mosószeres vízzel.

Szeretné Ön is ilyen egyszerűen megoldani a kerítéstelepítést? Nézzen körül webáruházunkban, ismerkedjen meg jobban termémkeinkkel, ha pedig kínálatunk felkeltette érdeklődését, kérjen árajánlatot online, telefonon vagy személyesen bemutatótermeink valamelyikében!

2023.08.18.

kerítés telepítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadás gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További lehetőségek gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat