Klasszikus fa, vagy modern fém pergola?

Egy nyitott lugas minden kert hasznos és esztétikus kiegészítője lehet, de abban már különböznek a vélemények, hogy vajon a klasszikus kinézetű fa vagy a modern fém pergola a jobb választás?


Hiszen ma már mindkettő könnyen hozzáférhető, és bármely kertbe telepíthető, ezért a választás nem könnyű. Cikkünkben igyekszünk pár támpontot adni, akár a terasz fölé, akár a kertbe szeretné felépíteni.


Néhány szó a hagyományos fa pergolákról 


A pergolák manapság reneszánszukat élik, ugyanis egyes vélekedésekkel ellentétben korántsem a modern világ találmányai. Olyannyira nem, hogy az elődeik már az ókorban is léteztek, ekkor építettek ugyanis először a kertgazdálkodással foglalkozó civilizációk különféle kerti lugasokat.


Mivel a fa mint építőanyag már ekkoriban is rendelkezésre állt, ezért ebből építkeztek, majd a vázszerkezetet befuttatták különféle növényekkel, így a pergola nemcsak szebb lett, hanem jóval több árnyékot is adott. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez egy “örökzöld” megoldás, ugyanis még napjainkban is előszeretettel készítenek ilyen lugasokat. 


Persze ma már léteznek modern famegmunkáló berendezések és felületkezelő szerek, amelyekkel az építmény tartósabbá tehető, ugyanakkor a fa még így is az egyik legkényesebb nyersanyagnak számít.


Nem tűri jól a csapadékot, a párás levegőt, a nagy hőingást, az UV-sugárzást, kárt tehetnek benne a farontó bogarak és így tovább. Tehát egy ilyen pergola esetében mindenképp számolni kell azzal, hogy néhány évente szükség lesz egy teljes felújításra. 


Ilyenkor az oszlopokat és a tetőszerkezet fa elemeit le kell csiszolni, felületkezelni és újra lefesteni. Ha pedig bármelyik léc erősen korhadni kezd, azt haladéktalanul le kell cserélni, különben a pergola balesetveszélyessé válhat. Még ha nem is tartózkodik alatta épp senki, amikor egy része leszakad vagy összedől, az sem szerencsés, ha “csak” a drága kerti bútorokban vagy grillezőben tesz kárt azzal, hogy ráesik. 


A fa pergolák tehát vitathatatlanul szépek, viszont csak akkor döntsünk mellettük, ha tudjuk vállalni a rendszeres karbantartással járó feladatokat. 


A modern, strapabíró, fém pergolák


Ahogy például a kerítések esetében is egyre elterjedtebbek a fahatású fém elemek, úgy a pergolákat illetően is minél többen és többen keresik az innovatívabb és tartósabb megoldásokat. Hiszen milyen jó is az, amikor telepítés után a pergolát már csak használni kell, a karbantartási igénye pedig minimális. Ráadásul ezek a fém szerkezetek remekül illenek a manapság oly népszerű minimalista és mediterrán stílusú házakhoz is. 


Emellett a fa “illúziójáról” sem kell lemondanunk, hiszen a Nívó pergolák kérhetőek Ginger, Dió és Pácolt tölgy színben is, melyek fahatásúak, így az építmény természetes megjelenésű lesz. Mindazonáltal ezeket is nyugodtan be lehet futtatni növényekkel, habár ma már a többség inkább a letisztultabb küllemre szavaz, és a plusz árnyékolást lamellákkal vagy ponyvákkal oldja meg. 


A pergola hozzáépíthető a teraszhoz, de állhat teljesen külön is a kertben, létrehozva ezzel egy kellemes pihenősarkot. Berendezhetünk alatta kültéri konyhát és étkezőt, tehetjük a jacuzzi fölé, a medence mellé, sőt, autóbeállónak is használhatjuk, ha nem akarunk, vagy nincs lehetőségünk egy komplett garázst építeni.


A fém pergolák tehát roppant sokoldalúak, emellett tartósak is, hisz nem tesz kárt bennük például az UV-sugárzás, a csapadék, a szél vagy a hőmérséklet változása. Az alatta lévő területre pedig érdemes lefektetni valamilyen hozzá illő burkolatot, például térkövet, WPC lapokat, de akár kaviccsal is felszórhatjuk. 


Hogyan dekorálhatjuk ki a fém pergolát?


A növényekkel való befuttatás mellett számos más mód is van arra, hogy egyedivé tegyük az építményt különböző dekorációs elemekkel:


  • Kössünk fel ponyvákat a tetejére és az oldalaira, ezáltal az árnyékoláson is javítunk.

  • Rakjunk köré mindenféle cserepes növényt, így még természetközelibb hatású lesz.

  • Lógassunk fel a tető alá középre egy lágy hangú szélcsengőt, így minden fuvallatkor kellemes dallamokat hallgathatunk.

  • Az oszlopokra tekerjünk fel napelemes fényfüzéreket, melyek este automatikusan bekapcsolnak, ezáltal romantikus hangulatvilágítással láthatjuk el a pergolánkat.

  • Az oszlopok közé tegyünk vékony, áttetsző anyagból készült, nagy darab textileket, melyek függönyként lengedezhetnek. 


Mindez csak néhány példa volt arra, hogy miképp tehető egyedivé egy ilyen építmény. Ha Ön is megtervezte már, hogy hova telepíti kertjében, és mivel díszíti majd ki újdonsült pergoláját, akkor keressen minket bizalommal, és adja le megrendelését, hogy mielőbb megvalósíthassa ötleteit! Munkatársaink készséggel várják hívását vagy üzenetét!

2023.12.20.

pergola
modern pergola
pergola építés
fa pergola
fém pergola
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat