Miért a környezetbarát, “zöld kerítés” a jövő?

A különféle környezetbarát anyagok és technológiák egyre nagyobb teret hódítanak, többek között az építőiparban is. Ma már például létezik olyan “zöld kerítés”, melynél a zöld szó nem a színre, hanem sokkal inkább a fenntarthatóságra utal.

 A cégünk által gyártott acél és alumínium kerítéselemek is ebbe a kategóriába tartoznak. De vajon miért előnyösek az effajta környezetbarát megoldások és miért bizakodhatunk abban, hogy a jövőben még inkább elterjednek?

Gondozásmentes kivitel, a felújítási procedúra megspórolása

Gondoljuk csak végig, hogy környezetvédelmi szempontból milyen aggályok merülnek fel egy hagyományos, falécekből álló kerítés karbantartása során.

  • Az első művelet a csiszolás. A csiszológép elektromos áramot fogyaszt, ráadásul a ledörzsölt, káros anyagokat tartalmazó festékrészecskék szanaszét repkednek a levegőben, egy részét belélegezzük, a többi ráhullik a környező növényekre, talajra. 
  • A lecsiszolt részeket felületkezelni kell. Erre megintcsak ártalmas vegyszereket használunk, amikkel óhatatlanul is érintkezünk mi is, és a környezetünk is.
  • A festéshez használt lazúrfestékek műgyantát és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak. A higító szintén egy erős vegyszer. Nem csupán mi érintkezünk velük, hanem gondoljunk arra is, hogy mi lesz a maradékkal? A szemetesben landol? Vajon hová kerül majd, és hol károsítja tovább a környezetet?
  • Ha esetleg a felújítás helyett a lécek cseréje mellett döntünk, az szintén nem a legfenntarthatóbb módszer. Egyrészt az új lécekhez élő fákat kellett kivágni, másrészt mit kezdünk a régiekkel? Komposztálni nem lehet, hisz teli vannak mérgező festékmaradványokkal, ugyanezen okból elégetni sem célszerű, hiszen ártalmas gázok szabadulnak fel. 

Láthatjuk tehát, hogy az igazi fából készült kerítés több szempontból sem környezetbarát. Ellenben a gondozásmentes elemeknél nincsenek ilyen problémák, hiszen nem kell őket karbantartani, ezáltal ezt az egész procedúrát megspóroljuk, ami nekünk is és a bolygónak is csak előnyére válik. 

A “zöld kerítés” környezetbarát gyártási technológiával készül

A “zöld kerítés” esetén a fenntarthatóság már a gyártási fázisban is megjelenik. Üzemünkben például a lécek festése során szinterezést alkalmazunk. 

Ez egy olyan modern festési eljárás, amelynél a porfesték és a festendő felület ellentétes elektromos töltést kap, így lényegében magához vonzza a festékmolekulákat. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy az anyagveszteség minimális, a festék közel 100%-a felhasználásra kerül, így nem marad utána veszélyes hulladék.

A famintás lécekhez használt fóliák maradékát pedig külön tárolókba gyűjtük, melyek elszállításra kerülnek, ezután újrahasznosítják őket. 

 

Általuk megkíméljük a fákat

A fa egy ősi, természetes építőanyag, amit az emberiség a kezdetek óta számtalan formában hasznosít. Valaha tényleg nemigen volt más alternatíva, mostanra viszont nagyot fordult a világ, és ma már ott tartunk, hogy a fa a legtöbb területen kiváltható egyéb alapanyagokkal.

Itt vannak például a kerítések. Tévedés lenne azt hinni, hogy a “zöld kerítés” fából készül, mondván ez egy természetes anyag. Hisz pont ez jelenti a problémát. A falécekhez ugyanis fákat kell kivágni, ami a fenntarthatóságba bajosan fér csak bele.  

A fák ugyanis hűs árnyékot adnak, biztosítják a friss oxigént, ezáltal élve sokkal nagyobb szükség van rájuk, mint feldolgozott formában. Hisz ma már a Földön eleve túl kevés az erdő, rengeteg fát elpusztítanak azért, hogy a helyüket szántóföldként hasznosítsák, vagy ami még rosszabb, épületeket, gyártepeleket építsenek fel rá. Gondoljunk csak bele, mennyi állatfaj élőhelye kerül így veszélybe, akiknek az emberi tevékenység miatt lassan már nem lesz életterük. Nem csoda, ha sokuk a kihalás szélére került. 

Tényleg ilyen áron akarunk szép új fakerítést? Nem lenne célszerűbb fahatású fém elemeket választani, amik kinézetre szinte majdnem ugyanolyanok, de mégsem kellett miattuk fákat kivágni? Ráadásul sokkal időtállóbbak, így még a karbantartással járó macerát is megspóroljuk.

 

Válasszon Ön is környezetbarát kerítést!

Napjainkban már nem kérdés, hogy a környezetvédelem mindannyiunk közös ügye, amiért egyéni szinten is mindenkinek tennie kell. Valaki szelektíven gyűjti a hulladékot, más autó helyett tömegközlekedéssel utazik vagy kerékpározik, megint mások napelemet szereltetnek fel a házukra… Kismillió módszer létezik, amivel hozzájárulunk a fenntarthatóbb jövőhöz.


A tudatos kerítésválasztás is egy ezek közül. Válassza Ön is a fémből készült, gondozásmentes Nívó kerítésléceket, melyek sok szempontból környezetkímélőbbek az igazi fánál! Ha kérdései vannak a termékekkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

2023.05.19.

zöld kerítés
gondozásmentes kerítés
kerítéselemek
kerítéslécek
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat