Miért fontos a kültéri biztonsági ajtó, és hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Először is nézzük meg, hogy mit jelent az, hogy kültéri biztonsági ajtó. Alapvetően a bejárati ajtóknak két típusát különböztetjük, meg, az egyik a beltéri, vagyis a lépcsőházi, mely általában társasházak vagy panellakások bejárataként funkcionál. Esetleg családi házak esetén is felbukkannak, ha az ajtó nem közvetlenül szabadtérről nyílik, hanem egy zárt helyiség, pl. egy beépített terasz előzi meg.


A másik típus, amiről cikkünk is szólni fog az a kültéri biztonsági ajtó, ami közvetlenül az udvarról vagy nyitott teraszról nyílik a lakás előszobájába. Esetleg egy kisebb előtető védelmezi, de a lényeg, hogy alapvetően kültérről nyílik a lakásba. 


Miért fontos a kültéri biztonsági ajtó?


Bármelyik típusról legyen is szó, legfőbb funkciójuk a védelem. A cégünk által forgalmazott biztonsági ajtó extra erős szerkezeti felépítéssel, abszolút betörésbiztos megoldást jelent. Az általunk gyártott ajtók megfelelnek a MABISZ betörés és lopás alapszabályaiban megfogalmazott elvárásoknak.


A bejárati ajtó az első védvonal az otthonunk és a külvilág között. Bár fontos, hogy megjelenésével illeszkedjen a ház stílusához, más egyéb szempontokat is érdemes fontolóra venni. Egy megbízható, masszív ajtó nemcsak a betörések ellen nyújt védelmet, hanem az otthon csendes nyugalmát is biztosítja. Egy jó ajtónak köszönhetően nyugodtabban alhat, hiszen tudja, hogy senki sem fog betörni az éj közepén, emellett a kinti zajok sem fogják zavarni.


Mitől lesz egy ajtó igazán biztonságos?


A gyártás során használt anyagok minősége alapvető fontosságú. Ha a betörés megelőzése a cél, akkor az ajtók általában acélból készülnek, amely rendkívül ellenálló a mechanikai hatásokkal szemben. Cégünk a gyártás során szénacél zártszelvényeket használ, ezáltal garantált az extra védelem. Az acél ajtólapok belső szerkezete is erősített, gyakran merevítőkkel, melyek tovább növelik a stabilitást.


A zár az ajtó egyik legfontosabb eleme. Egy gyenge zárszerkezet akár a legvastagabb ajtót is sebezhetővé teheti. Érdemes többpontos zárat választani, amely több helyen is rögzíti az ajtót a tokhoz. A hengerzárbetétek esetén a fúrás- és törésvédett változatok ajánlottak. Egy jó minőségű zár és zárbetét kombinációjának köszönhetően minden kritérium fennáll, amit elvárhatunk egy kültéri ajtótól.


A pántok és zsanérok gyakran nem kapnak megfelelő figyelmet, pedig fontos szót ejteni róluk. A zsanérok erősítettek, betörésvédett kivitelűek kell, hogy legyenek, melyek megakadályozzák, hogy az ajtót a tokból kifeszítsék. Az ún. "tokvédő pántok" különösen ajánlottak, mivel ezek jelentősen megnehezítik az ajtó felfeszítését.


Egy kiváló minőségű ajtó sem ér sokat, ha a beépítés nem megfelelő. Fontos, hogy szakember telepítse, aki biztosítja, hogy az ajtó és a tok tökéletesen illeszkedjen, és a rögzítés is stabil legyen. A laza, nem megfelelően beszerelt keret könnyű célpontot jelent a betörők számára.


Mire figyeljen a beépítés során?


Mindig olyan mestert válasszon, aki tapasztalattal rendelkezik a beépítés terén. Az ilyen szakemberek tudják, mire kell figyelniük, és biztosítják, hogy a munka megfelelően legyen kivitelezve. Így Önt nem éri később csalódás a használat során.


A hangszigetelésről se feledkezzünk meg!


A betörésvédelem mellett a külső zajok kiszűrése is ugyanolyan fontos, főként ha forgalmasabb utcában lakunk, vagy a szokásosnál aktívabb szomszédokkal vagyunk körülvéve. A kültéri biztonsági ajtók esetében ez kiemelten fontos, hiszen nincs semmilyen védvonal, ami csökkentené a zajokat. 


Az ajtólap kellő vastagsága is elősegíti a csendes belső teret, ezért az általunk gyártott ajtók 9 cm-es vastagságban kerülnek kivitelezésre. Mindemellett 5 cm kőzetgyapot és 5 rétegű szendvicsszerkezet segíti a zajok tompítását. Lényeges továbbá a tömítések minősége és a tökéletes illeszkedés is, hiszen ezeken a felületeken is könnyen beszöknek a hangok. 

 

Amikor a kültéri biztonsági ajtó beszerzése és beépítése a feladat, akkor legyünk nagyon körültekintőek. A gyártás során használt anyagok, a zárszerkezet, a pántok és a zsanérok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiválasztott darab mennyire lesz képes megvédeni otthonát. Ezenfelül a beépítés minősége sem elhanyagolható tényező; egy rosszul beépített ajtó ugyanis hiába lenne önmagában biztonságos, nem nyújt kellő védelmet.


Ha további kérdése lenne, vagy tanácsra van szüksége, forduljon szakértő kollégáinkhoz! Örömmel segítenek abban, hogy otthona valóban biztonságos és csendes legyen.

2024.07.03.

nívó
ajtó
kültéri ajtó
biztonsági ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadás gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További lehetőségek gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat