Milyen előnyös tulajdonságokkal bír egy fedett pergola?

Ha létezik olyan kerti építmény, ami sokoldalú, mutatós, viszonylag egyszerűen és költséghatékonyan felépíthető, az egyértelműen a fedett pergola. Nem csoda, hogy egyre többen döntenek mellette, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyeknek a mindennapokban is hasznát veszik. 


Ráadásul még csak nem is egy újkori találmányról van szó, hiszen már több ezer éve is építettek hasonló lugasokat, igaz most már sokkal modernebb változatokat alkalmaznak. 


Pergola a teraszon


A pergola az egyik, ha nem a legjobb megoldás a terasz árnyékolására. Bár a teraszon azért szeretünk időzni, mert közel érezhetjük magunkhoz a természetet, ugyanakkor valljuk be, nem túl kellemes, amikor odatűz a nyári perzselő napfény, vagy megázunk az esőben.


Viszont ha valamilyen tetőszerkezetet építünk fölé, akkor mindezeket kivédhetjük. A többség ilyenkor rögtön egy féltetőre gondol, ami a rendes háztetőhöz hasonlóan gerendákból áll, cseréppel vagy zsindellyel van burkolva, és esővíz elvezető csatorna is tartozik hozzá. 


De egy ilyennek a felépítése egyrészt szakembert igényel, másrészt eléggé költséges is. Egy fedett pergola ellenben sokkal könnyebben telepíthető, a funkcióját mégis ugyanolyan jól ellátja. 


Ha ilyen módon gondoskodunk a terasz befedéséről, akkor akár kora tavasztól késő őszig nyugodtan tárolhatjuk ott a grillezőt, a kerti bútorokat, hiszen a pergola felfogja a napfényt és az esőt. Ez természetesen nekünk is kedvez, hiszen nem kell behúzódni a házba esős vagy melegebb időben, kényelmesen üldögélhetünk odakint. 


Sőt, az árnyékolás nyáron a benti hőmérséklet szempontjából is kedvező: a pergola miatt a napfény nem éri közvetlenül a teraszajtót és a körülötte lévő falat, így nem is tudja annyira felmelegíteni, így a házban hűvösebb lesz. 


Fedett pergola a kertben


Nagyobb udvar esetén remek ötlet kialakítani egy különálló lugast, alatta berendezni kényelmes bútorokkal, köré virágokat vagy sövényt ültetni, így még természetközelibb élményt biztosíthatunk magunknak a saját kertünkben. 


Ehhez célszerű kijelölni a kiülő helyét, letenni valamilyen burkolatot (például térkövet vagy WPC elemeket), fölé pedig telepíteni egy fedett pergolát, ami árnyékot és védelmet nyújt. 


Ez szintén azért hasznos, mert megvédi a bútorokat és egyéb tárgyakat az esőtől, valamint felfogja a közvetlen napfényt. A Nívó pergolák lamellás teteje részleges árnyékolást nyújt, amennyiben ez kevésnek bizonyul, fel lehet rá szerelni pluszban még egy ponyvát vagy árnyékolóhálót is. Sőt: ha az oldalról érkező fényt is fel akarjuk fogni, hogy a kora délelőtti és késő délutáni órákban is kellemesen hűvös legyen a pergola alatt, akkor az oldalaira is feltehetünk árnyékolásra alkalmas kiegészítőket. 


A pergolára kérhető átlátszó polikarbonát borítás is, ez főként eső ellen hasznos, hiszen így a lamellák között nem hullanak be a vízcseppek, az alatta lévő tárgyak szárazak maradnak. 


Fedett pergola, mint autóbeálló


Habár egy autó tárolására a legjobb hely egy fedett, fűtött garázs, de sajnos nem mindenkinek van lehetősége ilyet építeni, akár anyagi okokból, akár azért, mert a telek mérete, talajviszonyai nem teszik lehetővé, vagy akár azért, mert nem sikerül építési engedélyt szerezni. 


Illetve az is előfordulhat, hogy még egy autó kerül a családba, de a garázsba már nem fér be, az épület bővítése pedig nem lehetséges. Ilyen esetben is jól jöhet a pergola, mint alternatív megoldás.


Bár tény, hogy nem nyújt olyan szintű védelmet, mint egy komplett garázs, ugyanakkor sokkal jobb, mintha a jármű a szabad ég alatt állna. Az építmény teteje felfogja a napfényt, az esőt, és ami ennél is fontosabb, jégeső ellen is véd. Ez az időjárási jelenség ugyanis évről évre gyakoribb hazánkban, a kemény jégdarabok pedig nagy károkat tudnak okozni az autók szélvédőin, karosszériáján. 


A fedett pergolán lévő polikarbonát borítás viszont megakadályozza, hogy a jégszemek a járműre hulljanak, de ha nagy vihar közeleg, akkor az építmény oldalaira kifeszíthetünk még pluszban jégeső elleni védőhálót, így már teljesen biztos, hogy a járműben nem fog kár keletkezni. 


Szeretne Ön is egy pergolát?


Mint cikkünkből kiderült, egy ilyen építményt többféleképpen is lehet hasznosítani, ráadásul a telepítése egyszerű és gyors, ennek ellenére masszív, tartós szerkezettel rendelkezik. 


A tavasz pedig mindjárt itt van, így ha Önnél is aktuális idén egy kis kertátalakítási projekt, akkor gondolja végig, hogy mi mindenre tudna használni egy Nívó pergolát. Böngéssze át a termék leírását, olvassa el kapcsolódó blogcikkeinket, ha pedig maradt még kérdése, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

2024.02.22.

pergola
modern pergola
pergola építés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat