Mitől lesz valóban betörésbiztos egy bejárati ajtó? Az ajtótok beépítése és egyéb fontos szempontok

Az otthon biztonsága, az illetéktelen személyek távoltartása mindenki számára egyaránt fontos. A leghatékonyabb fizikai védelmet pedig a betörésbiztos bejárati ajtó jelenti, amihez kulcsfontosságú, hogy az ajtótok beépítése megfelelő legyen, valamint az egész szerkezet kellően masszív és ellenálló szerkezettel rendelkezzen. Melyek a legfontosabb kritériumok? Ennek járunk utána cikkünkben.


A kezdetek, avagy miért fontos, hogyan történik az ajtótok beépítése?


Bárhogy is nézzük, otthonunk első számú védelmi vonalát a bejárati ajtó jelenti, hiszen aki itt nem jut át, az nem tudja kifosztani az ingatlanunkat sem. Persze kertes ház esetén visszatartó erővel bírhat egy masszív kerítés is, de ezen azért mégiscsak könnyebb átjutni, mint betörni egy biztonsági bejárati ajtót


Ahhoz azonban, hogy ez a speciális nyílászáró valóban megfelelő szintű védelmet nyújtson elengedhetetlen, hogy az ajtótok beépítése is szakszerűen történjen. Az ajtó tok segítségével kapcsolódik a falhoz, ezért itt különösen fontos, hogy az illesztés kellően masszív legyen.


Hisz képzeljük csak el, mi történne, ha ez nem valósulna meg: a betörőnek fel sem kellene törnie a zárat vagy megrongálnia az ajtólapot, hiszen tokostól ki tudná azt dönteni a falból. Ennélfogva hiába biztonságos maga a szerkezet, hogyha nincs megfelelően rögzítve.


Mivel itt nem egy szimpla beltéri ajtóról van szó, amit némi barkácstudással házilag is egyszerűen be lehet rakni a leendő helyére, ezért kérjük, hogy a biztonsági ajtó beszerelését semmiképp se saját kezűleg végezze, hanem mindenképp bízza szakemberre! Csak így tudja a nyílászáró garantálni a kellő védelmet. 


Az ajtótok szakszerű beszerelésével viszont kialakul az a magas szintű biztonság, ami egy betörésbiztos terméktől elvárható. Ezenfelül egy precízen beépített ajtó tökéletesen egyenesen áll, a nyitás-csukás zökkenőmentes, valamint a fal sem károsodik a művelet során. Ehhez viszont szaktudásra és speciális szerszámokra van szükség, többek között ezért sem javasoljuk a házi kivitelezést. 


A tőlünk rendelt biztonsági ajtókra az ország teljes területén vállaljuk a beszerelést, így Önnek nem lesz gondja arra, hogy külön szakembert keressen a feladatra. 


Vegye fel a kapcsolatot az Önhöz legközelebb eső kirendeltségünkkel, és egyeztessen időpontot!


Masszív szerkezet


Az ajtótok beépítése bár fontos, de korántsem csak az egyetlen lényeges szempont, ha a biztonság a cél. Ne feledkezzünk meg magáról az ajtóról sem. Gyakori probléma, hogy egy betörés során az ajtótok bár sértetlen marad, a szárnyat sikerül a rablónak megrongálnia, így könnyedén be tud jutni az ingatlanba. Ez főként a műanyag ajtókra érvényes, mert ezek szerkezetileg gyengék, ráadásul belül gyakran üregesek is. 


Nem úgy, mint a masszív Nívó ajtók, melyek “magját” egy 1,5 mm vastagságú tömör acéllemez alkotja, amit típustól függően további rétegek fognak közre. Ezt senki sem fogja csákánnyal, fejszével átütni vagy egy kézi fúrógéppel egyszerűen kifúrni! Sőt, az ajtótok acél zártszelvényből készült, ami szintén egy erős, strapabíró anyag, így az ilyen nyílászáró valóságos pajzsként véd az illetéktelen behatolók ellen. 


A biztonsági zárak szerepe


Nem minden betörő a durva módszerek híve, a többségük minél kisebb rongálással próbál bejutni, hiszen gyorsan és feltűnés nélkül szeretnek “dolgozni”. Ezért sokuk az ajtó megrongálása helyett inkább a zárakat próbálja feltörni. 


A mai modern zárakhoz szerencsére már rég nem elég egy hajtű vagy gemkapocs, de azért akadnak olyan típusok, amiket viszonylag egyszerűen ki lehet iktatni. A többkulcsos, többpontos zárrendszerek viszont alaposan feladják nekik a leckét. 


Az általunk gyártott biztonsági ajtók például igény szerint két- vagy háromkulcsos zárrendszerekkel rendelhetőek. Ez azt jelenti, hogy az ajtón kettő, illetve három kulcslyuk található, melyek vegyesen tollas-, illetve cilinderzárakat rejtenek. 


Egy ilyen rendszert még a rendőrség szakértői (a teljes szerszámkészletüket hadra fogva) sem tudnak egyhamar feltörni, az átlagos rablók technikai tudása és felszerelése pedig jóval elmarad az övékétől.


A legalapvetőbb zárszerkezetünk is 3 perces védelmet garantál, de aki a legmagasabb szintű biztonságot szeretné, az választhatja a 15 perces kivitelt is. 


Cikkünk végére érve összegezzük a legfontosabb tudnivalókat. Egy biztonsági ajtónak 3 nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie: az ajtótok megfelelő beépítése, a masszív szerkezeti kialakítás, valamint a biztonsági zárrendszer. 


Hogyha ezek után is maradt még kérdése, keressen minket bizalommal!

2024.01.10.

biztonsági ajtó
zárrendszer
masszív szerkezet
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat