Tények és tévhitek a gondozásmentes kerítéssel kapcsolatban

Cikkünkben ezért most tiszta vizet öntünk a pohárba, és sorra veszünk néhány gyakori tényt és téves hiedelmet a témával kapcsolatban.

“Nem létezik olyan kerítés, ami teljesen gondozásmentes”

Ilyet csak az mond, aki még sosem látott modern kerítést, vagy egy rossz minőségű terméket vásárolt, ami nem váltotta be a vele kapcsolatos elvárásait. A mai technológia ugyanis már lehetőséget ad arra, hogy olyan kerítéselemeket készítsünk, amelyek valóban nem igényelnek karbantartást.

A Nívó elemek esetében például a léc alapjául szolgáló, formára hajlított alumínium vagy acél lemezre horganyréteg, cirkónium alapú konverziós réteg, időjárásálló műanyag bázisú porfesték, végül egy UV-stabil fahatású bevonat kerül. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kerítés ellenálljon a csapadéknak, napsugárzásnak, hőmérsékleti változásnak, így az elemek nem fakulnak ki vagy deformálódnak el, a festék nem repedezik be, és nem pereg le.

Emiatt nincs is mit karbantartani rajtuk, az egyetlen dolgunk annyi lesz, hogy néha lemossuk róla egy kicsit a port.

“A fém kerítés nem hasonlít az igazi fára”

Tény és való, hogy van olyan fém gondozásmentes kerítés, ami bár elméletileg fahatású, mégis lerí róla, hogy nem igazi fából van. A trapézlemez például tipikus példa, hiszen fából nem lehet ilyen kialakítású táblákat készíteni.

Ellenben a famintás festékkel bevont fém lécekre már közel sem ez a jellemző. Szabályos deszkákat ugyanis igazi fából is készítenek, mi több, ugyanígy kis- és nagykapukhoz is használják őket. 

Ezek a kerítéselemek tehát nagyon is hasonlítanak a fára, a különbség többnyire csak akkor tűnik fel, ha megtapintjuk vagy megkocogtatjuk őket.

“A gondozásmentes kerítés a fakerítés környezetkímélő alternatívája”

Bár elsősorban azokat a megoldásokat nevezzük környezetbarátnak, ahol természetes alapanyagokat használnak, ennél azért egy kicsit árnyaltabb a kép. Hiszen azok az anyagok is “zöldnek” tekinthetőek, amelyek használatával megkímélhetjük a természetet, és elkerülhetjük a felesleges károsítását.

Hisz gondoljunk csak bele: évente vajon hány fát vágnak ki azért, hogy kerítésléc készülhessen belőlük? Amikor az erdőpusztulás eleve világméretű probléma, és a zöldterületek csökkenése riasztóan felgyorsult, akkor tényleg megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy a fákat kerítésként használjuk fel? Főleg annak tudatában, hogy léteznek remek alternatívák is.

A fahatású kerítéselemekhez ugyanis nem kell élő fákat kivágni, mindemellett nincs szükség a felújításkor használatos felületkezelő szerekre és festékekre sem, amik voltaképpen erősen környezetszennyező hatású vegyszerek. Mindezek tükrében kijelenthető, hogy ezek a termékek környezetbarátnak tekinthetőek.

“A fém elemeket nagyon könnyű felszerelni”

Manapság, amikor egyre kevesebb a “mindenhez is” értő ezermester, és az embereknek nincs elég idejük a ház körüli teendőkre, minden olyan megoldást örömmel fogadunk, ami megkönnyíti a dolgunkat. Nincs ez másképp a kerítésépítés tekintetében sem.

A gondozásmentes lécekkel pedig igazán egyszerű dolgunk lesz, hiszen egyrészt kapunk egy részletes szerelési útmutatót, másrészt a sínek, keretrendszerek, önmetsző csavarok segítségével az elemek felrögzítése már alapszintű barkácstudással is pár óra alatt kivitelezhető. Ha pedig még ennyit sem szeretnénk bíbelődni vele, természetesen van lehetőség helyszíni szerelést kérni. 

“A gondozásmentes kerítés túlságosan drága”

Ez az állítás több sebből vérzik. Egyrészt a “kinek mi a drága” kérdés erősen relatív. Másrészt sosem csak azt kell nézni, hogy mekkora egyszeri kiadásról van szó, hanem hogy mit nyújt nekünk ez a megoldás hosszabb távon.

A kerítéselemek esetében például gondoljunk arra is, hogy igazi falécek esetén nem ússzuk meg a 2-3 évente esedékes karbantartást. Minden felújításkor szükség lesz csiszolókorongokra, felületkezelő szerekre, festékekre, ecsetekre, védőkesztyűkre… Ha mindezek árát összeadjuk, 10-15 év alatt jelentős összeget tesznek ki. Nem beszélve a legfontosabbról: a munkával eltöltött időről, amit fordíthatnánk pihenésre, a hobbinkra, vagy tölthetnénk a családunkkal is. Ezek az értékes percek megfizethetetlenek.

Ha az olvasottak alapján termékeink az Ön érdeklődését is felkeltették, de még mindig vannak kérdései, akkor keressen minket bizalommal, munkatársaink állnak rendelkezésére!

2023.06.19.

gondozásmentes kerítés
kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat