Érdemes-e elvégezni a bejárai ajtó cseréjét házilag?

Manapság egyre több az olyan önjelölt barkácsmester, aki szinte minden ház körüli munkát maga végez. Például saját kezűleg vág bele egy régi bútor felújításába, a szobák kifestésébe vagy akár a bejárati ajtó cseréjét házilag akarja elvégezni. Tény, hogy a DIY projektek fénykorát éljük, és remek kikapcsolódás az otthonunk csinosításával bíbelődni, de biztos, hogy minden esetben megéri?


A “csináld magad” kivitelezés főbb okai


Számos oka lehet annak, ha valaki nem egy szakembert bíz meg egy bizonyos építési, felújítási projekttel, hanem inkább maga áll neki megcsinálni.


Ez lehet például anyagi megfontolás. A jó szaki ugyanis nem olcsó, a magas óradíjra rájön még a kiszállás költsége is, és akkor az alapanyagok áráról még nem is beszéltünk. A házilagos kivitelezésnél viszont csak anyagköltséggel kell számolni. 


Továbbá lehet, hogy szívesen bíznánk egy szakemberre a feladatot, de egyszerűen nem találunk olyat, aki záros határidőn belül vállalni tudná a megbízást, mindegyiküknél hónapokat kellene várni. Ha pedig tönkrement a régi bejárati ajtó, akkor érthető, hogy minél előbb szeretnénk helyette egy újat. 


Valamint olyan esetek is szép számmal akadnak, amikor valaki korábban sajnos kifogott egy “kóklert”, aki nem megfelelően végezte el a munkát, emiatt csalódott a szakikban, és inkább saját maga oldaná meg a projektet.


Ám vannak, akik szimplán azért vágnak bele saját kezűleg, mert szeretnek a szabadidejükben ilyesmikkel foglalkozni, a barkácsolás számukra egy hasznos hobbi, aminek még jól látható eredménye is lesz. Plusz így nem kell a szakemberrel időpontot egyeztetni, átbeszélni az elképzeléseket és korrigálni az esetleges félreértéseket.


S mindez rendben is van addig, amíg a tervezett projekthez megvan a tudásunk, a megfelelő szerszámaink, és magabiztosan, kellő precizitással tudjuk kivitelezni azt. Viszont az olyan nagyobb volumenű munkák, mint a bejárati ajtó cseréje házilag, sajnos nem mindig esnek ebbe a kategóriába.


Bejárati ajtó cseréje házilag: a hibázás komoly következményekkel jár


Az internetes tutorial videók alapján egy ajtócsere bár nem tűnik nagy kihívásnak, de ne tévesszen meg a látszat. Ezeket a tartalmakat ugyanis többnyire olyanok készítik, akiknek van tapasztalatuk és rutinjuk, ezért sok olyan apróságot nem magyaráznak el részletesebben, ami nagyon fontos lenne, viszont a laikusok számára nem magától értetődő. 


Milyen károkat okozhat a szakszerűtlen kivitelezés? Például a régi ajtó kibontása során a fal, illetve a vakolat a szükségesnél sokkal nagyobb helyen megsérül, amit értelemszerűen ki kell javítani. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy néhány tenyérnyi vagy több négyzetméteres felületen kell majd korrigálni. 


Ha pedig az új ajtó beépítése nem megfelelő, akkor az csak a kisebbik gond, ha mondjuk nem egyenes, és emiatt nyitáskor a szárny a padlóba ütközik, vagy netalántán a zsanérok rossz beállítása miatt nehezen csukódik. 


Sokkal nagyobb baj az, ha az ajtótok illeszkedése nem elég stabil, ez ugyanis komoly biztonsági kockázatot hordoz magában. Ez esetben hiába vásároltunk egy mindenféle extrával felszerelt, MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtót, ha lötyög a falban, akkor egy betörő számára nem jelent nagy akadályt tokostól kidönteni.


Még ha ez a legrosszabb forgatókönyv nem is történik meg, akkor is számítani kell arra, hogy a rosszul beszerelt ajtó élettartama rövidebb, hamarabb tönkremegy, a gyártók pedig nyilvánvalóan nem vállalnak garanciát az ebből adódó sérülésekre. 


S mi a helyzet akkor, ha az új ajtó mérete nem passzol a nyíláséhoz? Ez esetben természetesen át kell alakítani a falat, de legyen szó akár bontásról vagy toldásról, ehhez mindenképp ajánlott profi kőművest hívni. Ez a probléma egyébként áthidalható, ha egyedi, méretre gyártott ajtót vásárolunk. 


Nem kell elvégeznie a bejárati ajtó cseréjét házilag, bízza a munkát szerelőcsapatunkra!


Ahogy olvashatta, a házilagos ajtócsere számos nem várt következménnyel járhat, ezért érdemes inkább szakemberekre hagyni a munkát. Cégünk előzetes helyszíni felmérést és beszerelést is vállal, így Önnek nem kell külön szakit keresnie, és esetleg hónapokat várnia mire valaki elvégzi a feladatot.


A megrendelést követően rövidesen egyeztetünk egy időpontot, amikor kollégáink kimennek a helyszínre, és leveszik a szükséges méreteket, valamint pontosítják a leendő ajtó egyéb paramétereit is.


Amint pedig az új nyílászáró elkészült, újra keresni fogjuk Önt, a megbeszélt időben csapatunk megérkezik, és mindössze 2-3 óra alatt elvégzi a teljes cserét is. Az egész folyamat Önnek minimális kellemetlenséggel jár, cserébe pedig otthonát mostantól egy prémium Nívó biztonsági ajtó védi. Ha felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

2024.01.17.

bejárati ajtó
zsanér
biztonsági ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat