Hasznos tanácsok a műanyag bejárati ajtó beállításához

Az emberek többsége nem fordít elegendő figyelmet a nyílászárók állapotának rendszeres ellenőrzésére, így például a műanyag bejárati ajtók beállítására sem. Pedig ahhoz, hogy a nyílászárók hosszú élettartamúak legyenek, és mindig kifogástalanul működjenek, nem árt rendszeresen karbantartani őket.


Minden a precíz beépítéssel kezdődik


Ahhoz, hogy egy ajtó (vagy akár ablak) valóban azt nyújtsa, amit elvárunk tőle (gondolunk itt például a megfelelő hő- és hangszigetelésre, vagy a betörésvédelemre), nemcsak jó minőségű terméket kell választani, hanem az is lényeges, hogy a nyílászáró hogyan kerül beépítésre.


Akinek volt már ezzel kapcsolatban kellemetlen tapasztalata, annak talán nem is kérdés, hogy a legjobb döntés egy szakemberre bízni az ajtócserét. Egy szakinak megvan a művelethez a megfelelő tudásra, rutinja, és nem mellesleg rendelkezik a szükséges szerszámokkal is. A beépítéshez ugyanis használnak olyan speciálisabb eszközöket is, melyek egy átlagos háztartásban nem fellelhetőek, viszont akinek ez a munkája, az napi szinten dolgozik velük.


Tehát ha egy szakértő végzi el a beszerelést, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy az ajtó kiválóan fog működni, és maximum csak néha lesz szükség egy kis utánigazításra. Ellenben ha saját kezűleg, a művelethez kellő ismeretek nélkül vágunk bele, akkor már nem lehetünk biztosak a tökéletes végeredményben.


Mikor lehet szükség a műanyag bejárati ajtó beállítására?


Bármilyen típusú nyílászáróról van is szó, és hiába építik be nagy gondossággal és szakértelemmel, időnként akkor is szükség lehet egy kis “finomhangolásra”. Ez még a prémium ajtókra is igaz, és nem, itt nem arról van szó, hogy minőségbeli problémák lennének, hanem egyszerűen csak az az oka, hogy napi szinten mozgatjuk, valamint a kültéri nyílászárók esetében a folyamatos hőmérsékletváltozás is egy befolyásoló tényező. 


Általában a zsanérokkal szokott probléma lenni, de az is előfordulhat, hogy a kulcsot nehezebb elfordítani, vagy a kilincs lenyomásához a korábbinál jóval nagyobb erőkifejtés szükséges.


Nézzük meg kicsit bővebben, milyen gondokat okozhat, ha a zsanérok rosszul vannak beállítva: 


  • Az ajtó akadozva nyílik és csukódik, esetleg meg is kell rántani, ha rendesen be akarjuk csukni.

  • Mozgatáskor nyikorgó hangot ad.

  • Az ajtószárny lesüllyed, nyitáskor a sarka beleütközik a padlóba, emiatt akár nem is lehet teljesen kinyitni.

  • A csukott ajtó széleinél rések vannak, télen érezhetően beszökik a hézagokon a kinti hideg, valamint a zajokat sem csillapítja olyan jól, mint korábban.

  • Záráskor nehéz elfordítani kulcsot, olyan mintha a zárnyelv nem tudna rendesen belesiklani a kereten lévő résbe, szintbeli eltérés van köztük. 


Ha a fenti eseteket észleljük a saját bejárati ajtónkon, nem kell megijedni. Nem ment tönkre a nyílászáró, csupán elállítódott, de ezt könnyen lehet orvosolni. Persze ha egyáltalán nem értünk hozzá, vagy nem akarunk bajlódni vele, akkor felkérhetünk egy szakembert a feladatra, de akár magunk is elvégezhetjük a műveletet. 


A zsanérokban lévő csavarok megszorításához vagy kilazításához általában elég egy imbuszkulcs. A szükséges méretű szerszámot akkor tudjuk kiválasztani, ha sikerült hozzáférni a csavarokhoz, és már látjuk, hogy mekkora kulcs kell hozzájuk.


Nagyon fontos, hogy apránként állítsunk a zsanérokon, és közben folyamatosan teszteljük, hogy rendesen nyílik-e már az ajtó. Valószínűleg az összes zsanéron állítani kell valamennyit. Óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, ne feszegessük a csavarokat, nehogy véletlenül megszakítsuk a menetet. Érdemes vízmértéket is használni, hogy ne szabad szemmel kelljen ellenőrizni, hogy mikor áll az ajtólap teljesen egyenesen. 


Ha a zsanérok nyikorognak is, akkor célszerű egy kicsit megolajozni őket; ez a trükk egyébként a nehezen mozgó kilincsen is segíthet. 


Prémium biztonsági ajtók 10 év garanciával


Bár időnként minden bejárati ajtó beállítására szükség van, azért az egyáltalán nem mindegy, hogy a nyílászáró milyen hosszú élettartammal rendelkezik. 


Mi az általunk gyártott Nívó ajtókra 10 év teljes körű garanciát vállalunk, ugyanis termékeinket a legnagyobb szakértelemmel, innovatív technológiákkal készítjük, ezért biztosak vagyunk benne, hogy rendeltetésszerű használat mellett legalább egy évtizedig kifogástalanul működnek.


Egyedi nyílászáróinkat a megrendelők igényeire szabva készítjük, így nálunk senkinek sem kell kompromisszumokat kötnie. Ha Ön is szeretné megtapasztalni, mire képesek betörésbiztos ajtóink, akkor nézzen körül weboldalunkon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

2024.01.09.

bejárati ajtó
zsanér
műanyag ajtó
biztonsági ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat