Hogyan válasszuk ki és helyezzük el a kerítésléceket?

Egy kerítés felépítése ma már nem feltétlenül igényel szakembert, ugyanis léteznek olyan megoldások, amelyek egyszerűen, házilag is kivitelezhetőek. Valamint az is egy megoldás, hogy a kőművesek csak a lábazatot és az oszlopokat készítik el, a kerítéslécek felszerelését pedig már saját kezűleg oldjuk meg.

Egy jó minőségű kézi fúrógéppel, alapszintű barkácstudással ez cseppet sem ördöngösség, bár azért így is akad néhány dolog, amire nem árt odafigyelni, hogy a kerítés végül tényleg olyan legyen, mint amilyennek megálmodtuk.

Milyen anyagból készüljenek a kerítéslécek?

Sokan a fakerítésre esküsznek, annak ellenére, hogy rendkívül kényes anyagról van szó, ami csak rendszeres karbantartás árán tudja megőrizni szépségét. A fát ugyanis maximum 1-2 évente le kell csiszolni, majd a régi festékréteg eltávolítása után felületkezelni és újra lefesteni.

Ellenben a Nívó acél- vagy alumínium elemekkel nincs ilyen probléma, hiszen legalább 10 évig ellenállnak a csapadéknak, UV-sugárzásnak, fagynak és viharoknak. A színük nem fakul, az anyaguk nem vetemedik, így semmiféle felújításra nem szorulnak. Mindössze annyi teendő van velük, hogy néha meg kell egy kicsit tisztítani őket a portól és a szennyeződésektől.

Függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedjenek el a kerítéslécek?

Ez elsősorban egyéni ízlés kérdése. Mind a két verzió jól mutat, bár tény, hogy a vízszintes elrendezés némivel modernebb összhatást kelt. Gyakorlati szempontból talán annyi a különbség, hogy a vízszintes megoldásnál kevesebb, de hosszabb léc van, így rövidebb idő alatt elkészülhet, hiszen kevesebbet kell fúrni, méricskélni. Persze ha nekünk a függőleges megjelenés tetszik jobban, akkor inkább szánjunk rá többet a szabadidőnkből, mintsem később megbánjuk, hogy mégsem ezt a megoldást választottuk.

A függőleges kerítésléceknél még arra is figyeljünk, hogy a végük ne legyen éles, hegyes, mert könnyen sérülés lehet a vége, ha a gyerekek vagy a háziállatok felmásznak a kerítésre.

A hézagos vagy a zárt elrendezés a jobb?

Itt megint csak az egyéni preferenciáké a döntő szempont. Mérlegeljük, hogy mennyire szeretnénk elrejteni a kertünket a külvilágtól. Ha a kerítésléceket szorosan egymás mellé helyezzük, akkor egyáltalán nem lehet majd belátni az utcáról, ami nagyobb privát szférát biztosít. Így az utcai járókelők nem leskelődnek majd kíváncsian, amikor épp kerti parti zajlik nálunk, és zavartalanul kifekhetünk napozni a teraszra vagy a fűbe.

Valakit viszont frusztrál, ha teljesen elzárja magát a külvilágtól, és olyan érzése lehet, mintha nem is otthon, hanem egy szigorúan őrzött börtönben vagy erődben lenne. A hézagosan felszerelt kerítéslécek viszont megszüntetik ez a bezártságérzetet, és nemcsak minket láthatnak az utcáról, hanem mi is bármikor megleshetjük, hogy mi zajlik odakinn. Ráadásul így bárki megcsodálhatja például a színpompás virágoskertünket.

Milyen magas legyen a kerítés?

Ezt még a kerítéstervezés első fázisában ajánlott eldönteni, hiszen az oszlopoknak is a megfelelő magasságban kell megépülniük. Az alacsony kerítés inkább csak esztétikai funkciókat lát el, és egy jelképes határvonalat húz az utca és a kert között, de valójában csak az nem lép át rajta, aki nem akar.

Egy magasabb kerítés viszont már biztonságot is jelent, hiszen a nem túl elszánt betörők számára visszatartó erővel bírhat, ha egy fejmagasságnál nagyobb kerítést meg kell mászni. Persze csak akkor, ha a kaput mindig gondosan bezárjuk, és a kulcsot nem tároljuk a közelben.

A magasság akkor is döntő szempont lehet, ha kutyát tartunk. Érdemes olyan magasságig felszerelni a kerítésléceket, hogy az állat ne tudjon kiugrani, de arra is figyeljünk, hogy alatta, mellette és a lécek között se tudjon átbújni és megszökni.

Milyen színűek legyenek a kerítéslécek?

Bármilyen kerítést is választunk, mindig úgy kalkuláljunk, hogy a kész építmény színeiben és stílusában valamennyire passzoljon a házhoz, az ablakokhoz és a bejárati ajtóhoz. Törekedjünk az összhangra: egy modern, minimalista ház igencsak furcsán mutat egy antik kerítéssel, és ugyanígy egy régies stílusú parasztházhoz sem illik egy ultramodern kerítés.

Még jobb, ha a ház árnyalatai is némileg visszaköszönnek a kerítésen, mert például a színe megegyezik az erkély- vagy a teraszkorlátéval. A Nívó Kerítések pedig 20-féle árnyalatban is rendelhetőek, az egyszínűtől egészen az élethű famintásig. Ezáltal a fakerítés tökéletes illúzióját hozhatja létre velük - a “kötelező” karbantartás nélkül.

Sőt: akár teljesen egyedi színben is megrendelheti a kerítéselemeket; a részletekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat elérhetőségeinken!

2021.04.22.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítés
kerítéstervező
kerítés tervezés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat