A kerítésépítés egy fontos mozzanata: a kerítésoszlopok távolságának meghatározása

A kerítésépítés nem olyan egyszerű folyamat, mintha csak kicserélnénk pár villanykörtét vagy átfestenénk a falakat. Már előzetesen is gondos tervezést és számolást igényel, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk, mekkora lesz a távolság a kerítésoszlopok közt és persze hogy mennyibe kerül majd mindez.

Mivel erről a témáról nagyon hosszan lehetne beszélni, ezért jelen cikkünkben főként a kerítésoszlopokkal kapcsolatos tudnivalókra fókuszálunk.

Először is: miből készüljenek a kerítésoszlopok?

Akár a kerítéselemek, az oszlopok tekintetében is többféle lehetőség közül tudunk választani. A legegyszerűbbek és legolcsóbbak a készen kapható fa- vagy fémoszlopok, amiket a talajba való süllyesztéssel és betonozással kell rögzíteni. Ehhez a munkához még szakértőre sem feltétlenül van szükség, ha alapszinten konyítunk az építőiparhoz.

Viszonylag rövid idő alatt felszerelhetőek, így a kerítés maga is hamarabb elkészül, ugyanakkor valljuk be, nem a legesztétikusabb megoldás. A fémoszlopok közé kifeszített fémtáblás kerítés kissé ipari jellegű hatást kelt, a faoszlopoknak és a fakerítésnek pedig az a legnagyobb bajuk, hogy hamar tönkremennek és rendszeres felújításra szorulnak. A fahatásról szerencsére így sem kell lemondani, hisz léteznek már gondozásmentes famintájú kerítéselemek is.

Az oszlopokat illetően pedig a legtartósabb megoldás természetesen a téglából, kőből vagy betonból épített változat, ami akár 30-40 éven keresztül is stabilan áll a helyén. Itt már teret kapnak az egyedi megoldások, hiszen mind a kerítésoszlopok távolságát, mind a méretüket, kinézetüket a kedvünk szerint határozhatjuk meg.

A felépítése viszont költségesebb, hosszadalmasabb és csak egy kőműves tudja megfelelően kivitelezni. Valamint az oszlopok helye végleges, a földbe szúrhatóakkal ellentétben nem tudjuk később áthelyezni őket, csak ha lebontjuk és teljesen újakat építünk, ami megintcsak nagy munka.

A kerítésoszlopok távolságának meghatározása a kerítéselemek alapján

Amikor az oszlopok egymástól való távolságát tervezzük, ne hagyjuk ki a képletből a kerítéselemek paramétereit sem. Ha előregyártott táblás kerítésünk lesz, akkor az elemek hossza adott, tehát az oszlopokat hozzájuk kell igazítani, hogy kijöjjön az “egy oszlop, egy kerítéstábla” összeállítás.

Hogyha viszont egyedi hosszúságú kerítéselemekben gondolkozunk, akkor a kerítésoszlopok távolságát tekintve is szabad kezet kapunk. A Nívó elemek esetében például az alumínium lécek fix méretben készülnek ugyan, de utólag is el lehet vágni őket, az acél léceknél pedig a megrendelés során megadott egyedi hosszúság lesz a mérvadó.

Itt tehát lehetséges az, hogy a kerítéselemek hossza igazodik az oszloptávolsághoz, nem pedig fordítva. Nézzük meg, hogy ez miért is praktikusabb.

A kerítésoszlopok távolsága lehetőleg egyforma legyen

A kerítések voltaképpen szimmetrikus építmények, ezért akkor mutatnak a legszebben, ha egyforma elemekből állnak. Ez igaz az oszlopok közötti távolságokra is, amit úgy célszerű meghatározni, hogy mindenütt egységes legyen (kivéve esetleg a kapuknál). A leggyakrabban 2, 2,5 vagy 3 méteres közöket szoktak hagyni.

Ehhez le kell mérni a telek hosszát, majd ez alapján kiszámolni az egységes oszloptávolságot. Csakhogy előfordulhat, hogy táblás kerítésnél itt abba az akadályba ütközünk, hogy nem kapunk pontos értékeket.

Ilyenkor két választásunk van: vagy felépítjük az oszlopokat a tervezett helyekre és feldaraboljuk a szabványméretű kerítéstáblákat, hogy be tudjuk őket illeszteni (ami nem minden esetben célravezető), vagy lesz egy olyan része a kerítésnek, ahol az oszloptávolság nem egyezik a többivel.

Viszont az egyedi méretű kerítéselemek esetén sokkal egyszerűbb a dolgunk, hiszen a lécek méretét igazíthatjuk az oszlophoz, így nem baj, ha az utóbbiak nem pont “szabványméretű” távolságban helyezkednek el egymástól, csak az elemeket kell méretre vágni. Sokkal egyszerűbb és esztétikusabb megoldás, mint az előbbi.

Ne feledkezzünk meg a kapuk helyéről!

Az oszlopok távolságának tervezése során ne feledkezzünk el a kapukról. A kiskapunak ugyanis elég kb. 1,5 méteres helyet hagyni, a nagykapunál pedig akár a 4-4,5 méteres szélesség is indokolt lehet.

Ezzel mindenképp számoljunk, nehogy csak a kivitelezés kezdetekor szembesüljünk vele, hogy elfelejtettük bekalkulálni a kapuk helyét.

Cikkünkben persze csak nagy vonalakban vázoltuk fel a kerítésoszlopokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a terveket minden esetben ajánlott átbeszélni egy olyan szakemberrel, aki járatos a kerítésépítésben és személyre szabott tanácsokkal tud szolgálni.

2022.08.29.

nívó kapuszerkezet
egyszárnyú kapu
kétszárnyú kapu
gurulókapu
úszókapu
nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat