A kutyabiztos kerítés 3 legfontosabb tulajdonsága

Ha kerítésépítésről van szó, a három legfontosabb követelmény általában az esztétikum, a tartósság és persze az ár. Ám azokban a családokban, ahol négylábú tagok is élnek, az sem mellékes szempont, hogy mennyire sikerül kutyabiztos kerítést választani. Az ebek ugyanis roppant kreatívak, ha szökésről van szó, így érdemes alaposan felkészülni és túljárni az eszükön.


Milyen kritériumoknak kell tehát megfelelni egy ilyen kerítésnek? Ennek járunk utána cikkünkben.


Megfelelő magasság


Bár tény, hogy a kutyák nem tudnak olyan jól ugrani és mászni, mint a macskák (még szerencse!), de azért egy alacsonyabb kerítéssel gond nélkül megbirkóznak. Az eddigi rekordot egyébként egy agár tartja, aki nem kevesebb mint 173 cm magasra tudott felugrani. 


Persze ezt a lenyűgöző teljesítményt biztosan nem tudja minden eb megismételni, de ahogy a mondás tartja, “jobb félni, mint megijedni,” azaz olyan magasságú kerítést telepíteni, amit az állat biztosan nem tud átugrani. Értelemszerűen ez mást jelent egy foxi és egy német dog esetében, de érdemes minimum 150 cm magasságban gondolkodni, vagy akár kihasználni a törvény által maximálisan engedélyezett 2 méteres magasságot. 


További fontos kritérium a kerítés típusa. Hiába magas, ha vannak rajta olyan rések, amikbe a kutya be tudja akasztani a mancsát, mert így lényegében fel tud mászni rajta. Érdemes zárt kialakításban vagy akár kerítéspanelekben gondolkodni, amiken csak kisebb nyílások találhatóak. A teljesen tömör kerítés viszont kerülendő, mert ha az állat egyáltalán nem lát ki, nem tudja figyelni a ház előtti utcarészt, ami még jobban motiválhatja arra, hogy megpróbáljon elszökni. 


Ugyancsak nem ajánlott a kerítés tetejére szögesdrótot vagy hegyes végű túlnyúlásokat tenni, mert ezek nem valószínű, hogy elveszik a kedvét a próbálkozástól, ellenben komoly sérüléseket tudnak okozni, így kedvencünk testi épsége veszélybe kerülhet. Ezek helyett maximum egy visszahajló toldást alkalmazzunk. 


Távolság a talajtól


A kutyák meglehetősen intelligens állatok, így hamar rájönnek arra, hogy ha felül nem tudnak kijutni, akkor alulról érdemes próbálkozni. Sok gazdi szembesült már azzal, hogy kedvence egyszerűen ásott egy mélyedést a kerítés aljánál, majd szépen átbújt rajta, és már ki is szabadult. Főként a kistestű ebek nagyon leleményesek ezen a téren.


A megoldás azonban egyszerű: készítsünk betonlábazatot a kerítésnek! A betont érdemes legalább 30-40 cm-re beépíteni a talajba, ilyen mélyre általában a legkitartóbb kutyák sem ásnak már le. Viszont figyeljünk arra, hogy az alkalmazott kerítéselemek és a lábazat, illetve oszlopok között ne legyen túl nagy rés, nehogy az állat átpréselje magát, vagy ami még rosszabb, beszoruljon a feje, és megfulladjon, amikor épp senki sincs otthon. 


5-10 cm hézag általában már elég ahhoz, hogy tudjon rajta keresztül nézelődni, de ne tudja beledugni a fejét. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy a kerítés előtt elhaladó járókelőket sem tudja a résen keresztül megharapni. 


Masszív szerkezetű kutyabiztos kerítés


Vajon hol hibázott az a gazdi, aki felépített egy magas drótkerítést, ám egy reggel az egyik oszlopot félig kidőlve találja, kedvence pedig sehol? Nos, nem nehéz kitalálni: nem rögzítette megfelelően az oszlopokat. 


Egy beton- vagy téglalábazatú kerítésnél ez nem probléma, de aki (akár ideiglenesen) dróthálót és fémoszlopokat használ, annak bizony oda kell figyelnie arra, hogy a rögzítés kellően stabil legyen. 


Ehhez általában nem elég csak simán leásni a cölöpöket a földbe, mert elég, ha jön egy esősebb időszak, a talaj felázik, és máris könnyen el lehet mozdítani őket. Erre pedig jó eséllyel a kutya is rá fog jönni. Érdemes betonozással rögzíteni az oszlopokat, hogy mindig stabilan tartsanak. 


A kapuzárak kérdése


Az interneten rengeteg videót lehet látni olyan négylábúakról, akik megtanulták, hogy a kilincs lenyomásával a zár is kinyílik. Ez mindaddig vicces, amíg az állat csak az egyik szobából a másikba vagy a házból az udvarra tud így átmenni, akkor viszont már sokkal kevésbé, ha a kiskaput is ugyanígy kinyitja. 


Ez könnyen kivédhető azzal, ha a kaput mindig kulcsra zárjuk (így az is elkerülhető, hogy idegen emberek csak úgy besétáljanak az udvarunkba), vagy ha ezt nem szeretnénk, akkor legalább szereljünk fel egy kiegészítő reteszt, amit viszont tényleg mindig visszazárunk. 


A retesz akkor is jó megoldás, ha a telken belül kerítünk el bizonyos részeket a kutya elől (pl. a kis tó, medence környékét vagy a veteményest), ahol nincs szükség rendes zárra, de azért nem akarjuk, hogy a kutya szabadon bemehessen. 


A Nívó elemekből és panelekből kiváló kutyabiztos kerítés építhető, tekintse meg kínálatunkat, ha pedig termékeink elnyerték tetszését, kérjen tőlünk ajánlatot! 


2024.02.27.

kerítés
biztonság
kutyabiztos kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat