Ajtónyitás: hogyan határozzuk meg az irányát?

Kintről be vagy bentről ki?

A legelső dolog, amiben döntenünk kell, hogy az ajtó nyitása kifelé vagy befelé történjen. Persze attól függ, honnan nézzük. A legegyszerűbb dolgunk kétségtelenül a bejárati ajtó esetében van, hiszen itt egyértelmű: ha kint, a lépcsőházban vagy az utcán állunk, és az ajtó az előszoba felé nyílik, az a befelé, ha pedig magunk felé húzva, az a kifelé.

Ha társasházban élünk, akkor ebben a kérdésben nincs is választásunk, hiszen csak befelé nyílhat az ajtó. Ennek egyszerű okai vannak: egyrészt a folyosó már nem a mi tulajdonunk, tehát nem “foglalhatunk el” egy részt belőle az ajtó nyitásával. Másrészt pedig balesetveszélyes is lenne. Gondoljunk csak bele: épp nagy lendülettel kitárjuk az ajtót, és nem vesszük észre, hogy valaki épp elsétál előtte. Minden bizonnyal alaposan orrba vágnánk szegény szomszédot a súlyos bejárati ajtóval. Ilyen helyen tehát egyértelmű, hogy az ajtónak csak befelé szabad nyílnia.

Családi ház esetében már szabadon dönthetünk a kérdésben, az ajtó akár kifelé, az udvar irányába is nyílhat. A legtöbb esetben azonban itt is a befelé nyitás a célszerűbb, hiszen sokkal praktikusabb, ha például teli van mindkét kezünk szatyrokkal. Csak letesszük a csomagokat az ajtó elé, amíg előszedjük a kulcsot - kifelé nyílás esetén viszont így pont útban lennének.

Arról nem is beszélve, ha mondjuk egy hideg téli napon arra ébredünk, hogy odakinn több centiméteres hótakaró van, és a bejárati ajtó fölött nincs féltető, ami felfogja a havat. Hogy jutunk ki a házból, ha ki sem tudjuk nyitni az ajtót, mert az előtte tornyosuló hóréteg nem engedi?

A kifelé nyíló bejárati ajtó használata maximum abban az esetben lehet indokolt, ha extrém kicsi az előszoba, és az ajtó nyitása akkora helyet venne el, ami már nagyon zavaró. Minden más esetben jobban járunk, ha inkább befelé nyílik.

Az ajtónyitás másik fő kérdése, avagy jobbos vagy balos?

Nos, ez az a pont, ahol sokan összezavarodnak. Hiszen melyik irányból nézve kell eldönteni, hogy jobbos vagy balos? Ha kint állunk, akkor ez a fele lesz a bal oldal, ha pedig benn, akkor pont a másik….érthetetlen.

Pedig valójában cseppet sem bonyolult. Gondoljunk az ablakokra: ott hogyan állapítjuk meg, hogy jobbra vagy balra nyílik? Természetesen úgy, hogy bent, a szobában állunk vele szembe, és befelé, magunk felé húzva nyitjuk. Ha a zsanérok a jobb oldalon vannak, akkor jobbos, ha pedig a bal oldalon, akkor balos ablakról beszélünk.

Nos, ugyanezt a módszert alkalmazzuk az ajtók esetében is. Mindig arra az oldalra álljunk, hogy az ajtót magunk felé húzva, a mi irányunkba nyitjuk. Ha a jobb oldala illeszkedik a tokhoz, akkor jobbos, ellenben ha a bal, akkor balos ajtónk van. Ennyire egyszerű.

Viszont mivel itt már szabadon választhatunk, hogy melyik irányt preferáljuk, ezért célszerű átgondolni, hogy hogyan lenne a praktikusabb. Ebben főként az előszoba elrendezése segít. A legjobb, ha az ajtó nem akadályozza például a villany felkapcsolását, nem esik egybe egy másik ajtó nyitásának irányával, és fogashoz, cipősszekrényhez vagy az előszobai beépített szekrényekhez is hozzáférünk tőle.

Itt tehát az alapján döntsünk, hogy számunkra hogyan lenne komfortosabb. A Nívó Ajtók természetesen jobbos vagy balos kivitelben is rendelhetőek, ezirányú igényét jelezze ajtótervezőnkben, az ajánlatkérés utolsó lépésében található megjegyzés rovatban.

Mi a helyzet a beltéri ajtókkal?

Az ingatlanon belül már nincs megkötés, hogy merre kell nyílnia az ajtónak, ezért itt egyértelműen az alapján kell dönteni, hogy hogyan lenne a legelőnyösebb. Ha egy nagyobb és egy kisebb helységről van szó, akkor sokkal jobb, ha az ajtó a nagyobb helység felé nyílik, hiszen így nem a kisebből veszi el az értékes helyet.

Ha viszont egy olyan központi helyről van szó, mint például a nappali, ahonnan több ajtó is továbbvezet, akkor ezeket érdemes úgy kialakítani, hogy egységes legyen a nyitásirány, hiszen sokkal esztétikusabb. Ugyanez vonatkozik a közlekedőre vagy az előszobára is. Persze a bútorok elrendezése is fontos szempont, hiszen nincs is annál kényelmetlenebb, mint mikor egy ajtót nem lehet teljesen kinyitni, mert beleütközik a szekrénybe vagy az ágy sarkába.

Akad még kérdése az ajtókkal kapcsolatban? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

2021.03.24.

ajtó nyitás
nívó biztonsági ajtó
biztonsági ajtó
bejárati ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat