Beszéljünk a piszkos anyagiakról - avagy néhány szó a kerítésárakról

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy kerítés cseréje vagy felépítése nem filléres költség, hanem igen jelentős kiadás, ami eléggé megterheli a családi kasszát. Ezért érdemes már jó előre tájékozódni az aktuális kerítésárakról, hogy ne akkor érjen egy kisebb sokk, amikor kézhez kapjuk majd az árajánlatot.

Mitől lesz egy kerítés olcsó vagy drága?

Bár ma már kismillió lehetősége van annak, aki kerítést szeretne, ám sokszor az anyagiak mégiscsak gátat szabnak az elképzeléseknek. Hiszen hiába képzeltünk el mondjuk egy egyedileg legyártatott, gyönyörű motívumokkal tűzdelt kovácsoltvas kerítést terméskő oszlopokkal, ha ennek az árát még évek alatt sem tudnánk összespórolni. Ilyenkor muszáj némi kompromisszumot kötni és lejjebb adni az igényekből.

A kerítés ára ugyanis nagyban függ attól, hogy milyen alapanyagot választunk, ehhez milyen lábazatra vagy oszlopokra van szükség, és természetesen attól is, hogy szakember végzi-e a kivitelezést, vagy saját kezűleg építjük fel a kerítést.

Természetesen az sem mindegy, hogy az udvar mekkora, hiszen ez határozza meg, hogy hány méternyi kerítésre lesz szükségünk. Ebből a szempontból előnyben vannak azok, akiknek kisebb az udvaruk, hiszen nekik harmad- vagy feleannyi anyagra lesz szükségük, mint azoknak, akiknél óriási a telek. Az anyagköltséggel együtt pedig természetesen a munkadíj és az építés ideje is csökken.

Nagy telek esetében sokan úgy faragják le a költségeket, hogy az utcafronti oldalra építtetnek egy drágább, ám szebb megjelenésű kerítést, a hátsó udvart pedig csak egy dróthálóval kerítik körbe. Valóban költséghatékony megoldás, ugyanakkor nem túl elegáns.

A kerítésárakkal már a tervezési szakaszban érdemes számolni

Ha új kerítést szeretnénk, akkor első lépésként pontosan le kell mérni a telek kerületét, hiszen ettől függ, mennyi alapanyagot kell majd megvásárolni. Ezután kezdjük el böngészni a különböző kerítéstípusokat, és ha megvan a becsült méterenkénti ár, akkor ezt beszorozva a telek méretével már tudni fogjuk, hogy megközelítőleg mekkora összegre kell számítani. A művelethez használhatunk kerítés árkalkulátort is.

Azonban fontos tudni, hogy a weboldalakon fellelhető árak sokszor tájékoztató jellegűek, és pontos összegeket csak egy konkrét árajánlatban vagy a helyszíni felmérés során fogunk kapni. Kivételt képez ez alól, ha mondjuk szabványméretű, táblás kerítést és oszlopokat vásárolunk, illetve teljes egészében saját magunk végezzük a kivitelezést. Hiszen itt az anyagár adott, munkadíj pedig értelemszerűen nincs.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az olyan választható opciók, mint például az egyedi minta vagy a szín, igencsak megdobhatják a költségeket.

A kerítésárak meglehetősen széles skálán mozognak: míg egy szimpla dróthálós kerítést fémoszlopokkal és betonlábazattal 30.000 forint körüli méteráron is ki lehet hozni, addig egy léckerítés, rusztikus terméskőből épült oszlopokkal és lábazattal akár 130-140.000 forintba is kerülhet méterenként.

Ne feledjük, hogy ezek még mindig csak becsült árak, a végleges összeg ugyanis mindig a megrendelő igényei és a telek adottságai szerint kerül megállapításra. A kerítés mellett pedig a kapukkal is számolni kell, hiszen nyilvánvaló, hogy valahol meg kell majd oldani az udvarból való ki-be közlekedést is, így szükség lesz legalább egy kis- és nagykapura.

Ne feledkezzünk meg a karbantartási költségekről sem!

A kerítés építése során gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a minél olcsóbb megoldásokat részesítik előnyben, arra viszont nem gondolnak, hogy hosszú távon milyen plusz költségekkel kell számolni. Hiszen a drótháló előbb-utóbb eldeformálódik, a kovácsoltvas rozsdás lesz, a falécek pedig elkorhadnak és lepereg róluk a festék.

Ezért időnként szükség lesz majd a kerítés felújítására is, aminek szintén van anyagi vonzata: hiszen meg kell vásárolni a festékeket, ecseteket, felületkezelő anyagokat, ha pedig a kerítés néhány eleme már menthetetlen, akkor csak a csere segít, amihez természetesen új dróthálóra, lécekre, táblákra lesz szükség.

Ellenben ha olyan megoldást választ, mint a Nívó gondozásmentes kerítéselemei, akkor a karbantartás költségeivel biztosan nem kell számolnia, hiszen a speciális festékrétegben nem tesz kárt a napfény, a csapadék, a hőség vagy a fagy.

A kerítés árát így csupán egyszer, az építés során kell kigazdálkodni, ezután pedig hosszú évekig egy forintot sem kell költenie arra, hogy a kerítése mindig a legszebb formáját mutassa; maximum csak annyit, hogy néha egy kis mosószeres vízzel megtisztítja a portól.

Ha többet szeretne tudni arról, hogyan lehet Önnek is Nívó kerítése, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

2021.09.29.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítésó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat