Extra biztonsági bejárati ajtó hőszigetelt kivitelben: védelem a betörők és az időjárás viszontagságai ellen

Modern világ, növekvő elvárásokkal

Bejárati ajtókat már évszázadokkal ezelőtt is alkalmaztak az épületeknél, ám ahogy a technika fejlődött, ezek is változtak. Sokáig a fa volt az egyetlen alapanyag erre a célra, majd később megjelentek a vasból, majd a műanyagból készült nyílászárók. Ez utóbbiak napjainkban is nagyon népszerűek, hiszen kedvező áron kaphatóak, esztétikusak, dizájnosak és könnyen beszerezhetőek. Ám ettől még közel sem biztos, hogy a legjobbak is.


Ezek az ajtók ugyanis nem az erős szerkezetükről ismertek, hisz vékony műanyaglemezek alkotják őket, a belsejük pedig gyakran üreges. Ez abból a szempontból problémás, hogy egy betörőnek nincs nehéz dolga velük. És igen, itt lehet azzal érvelni, hogy “hisz többpontos zár van rajtuk, amit nem egyszerű feltörni” viszont ha maga az ajtó szerkezete gyenge, akkor nincs is szükség erre, hiszen a szárny megrongálásával máris elhárítható az akadály, és a betörő szabadon bejut az épületbe. 


A statisztikák pedig azt mutatják, hogy a rablók nem pihennek, tehát igenis szükség van a megfelelő védekezésre. Sőt, mivel ők is egyre agyafúrtabbak, nem árt, ha mi is jobban felkészülünk és egy masszív biztonsági ajtóra bízzuk a védelmet.


Manapság ugyanis már cseppet sem irreális elvárás az, hogy a bejárati nyílászáró ellenálljon a rongálásnak, és ne lehessen kiiktatni néhány erősebb rúgás vagy célszerszám segítségével. Erre pedig egy sima műanyag ajtó nem képes, ellenben egy betörésbiztos változat annál inkább.


Extra biztonsági bejárati ajtó hőszigetelt kivitelben: távol tartja a betörőket és a kinti hideget-meleget 

Nézzük most meg, hogy mit tud nyújtani egy valóban prémium kategóriás nyílászáró. Az ízléses megjelenés természetesen itt is alapvető, azonban nem egy szűkös kínálatból kell választani, hanem lehetőség van akár egy egyedi kialakítás megtervezésére is, természetesen egyedi méretben. Ez utóbbi akkor nagyon hasznos, ha a falnyílás nem sztenderd méretű, így ugyanis nem szükséges a falat kibontani vagy megtoldani ahhoz, hogy az ajtót be lehessen illeszteni a helyére. 


A Nívó Extra ajtók kültéri használatra készültek, hiszen a többi modellhez képest vastagabb hőszigeteléssel rendelkeznek, emellett hőhídmentesek is. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? 


Nos, az ajtószárny belsejében természetesen itt is megtalálható az 1,5 mm vastag tömör acéllap, amit 5 cm-es kőzetgyapot és 1 cm-es pirhab szigetelőréteg fog közre, mindezt pedig eltakarja az ízléses faburkolat. Az 5 rétegű szenddvicsszerkezet mintegy 46 dB-nyi zajcsillapítást is lehetővé tesz, így nem csupán a hideget vagy a meleget, hanem a zavaró hangokat is odakinn tartja.


A megközelítőleg 9 centiméter vastag és 110 kilogramm súlyú ajtólapot egy 2 mm vastag – szintén pirhabbal kitöltött – esztétikusan burkolt keret tartja a helyén 2-3 felfüggesztési ponton. A biztonsági zár 6 mobil és 3 fix ponton záródik, a kiemelésgátló csapozat pedig még kiemelkedőbb védelmet garantál. 


Egy ilyen nyílászáró még a legelszántabb betörőnek is alaposan feladja a leckét (amit a MABISZ-minősítés is alátámaszt), de aki még több extrát szeretne, az felár ellenében kérhet még T30-as minősítésű tűzgátlást is. 


Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Beszéljünk most egy kicsit erről a témáról is. Azt manapság már mindenki a saját bőrén tapasztalja, hogy mennyire extrémmé vált az időjárás hazánkban is. Az egyik nap még szinte nyáriasan meleg hőmérséklet uralkodik, majd érkezik egy erős hidegfront, és egyetlen nap leforgása alatt akár 15-20 Celsius fokkal hűvösebb lesz. A nyarak egyre forróbbak, télen viszont néha jön egy-két intenzívebb hideghullám, amikor napokig fagypont alatt van a hőmérséklet.


Az éghajlatváltozás ellen sajnos nem sokat tehetünk, otthonunkban viszont biztosíthatjuk a kellemes hőfokot a megfelelő szigeteléssel. A falak, a tető és az ablakok mellett viszont a bejárati ajtó hőszigeteléséről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez is sokat számít. 


Ha ugyanis nem megfelelő, akkor nyáron hamar felmelegszik az előszoba, ami kihatással van a ház többi részének hőmérsékletére is, ezáltal vagy melegebb lesz odabenn, vagy magasabb fokozaton kell működtetni a klímaberendezést, ami viszont a villanyszámlát növeli meg. Télen ugyanez a helyzet a kinti hideggel és a fűtéssel. 


Épp ezért célszerű a bejárati ajtó hőszigetelésére is figyelmet fordítani. Ha Önnél ez még nem történt meg, vegye fel velünk a kapcsolatot, és cserélje le mielőbb jelenlegi nyílászáróját egy praktikusabb, innovatívabb változatra!

2023.10.19.

extra biztonsági bejárati ajtó hőszigetelt
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat