Hasznos tanácsok a zárak kiválasztásához

Amikor új bejárati ajtót vásárolunk, nem csak a méretét, típusát, színét kell meghatároznunk, hanem olyan “apróságokat” is, mint például a zárak. Hisz hiába védi otthonunkat a legmasszívabb biztonsági ajtó, ha a zárszerkezet könnyen feltörhető és a betörő játszi könnyedséggel bejut a lakásba. Nézzünk pár szempontot, amit célszerű figyelembe venni a választásnál.

Közbiztonság a környéken

Az bizonyára senki előtt nem titok, hogy kishazánkban akadnak veszélyes és kevésbé veszélyes környékek is. Habár szinte nincs olyan szegmense az országnak, ahol ne történnének bűncselekmények, mégis vannak olyan vidékek, ahol ritkaságszámba megy a betörés, ellenben olyanok is, ahol szinte mindennaposnak számít, ha kirabolnak valakit.

Értékeink tehát jóformán sehol sincsenek teljes biztonságban, hiszen rég elmúlt már az a világ, amikor nyugodt szívvel nyitva hagyhattuk az autót vagy a bejárati ajtót, mondván úgysem nyúl hozzá senki.

Mivel otthonunk első számú védelmi vonalát a bejárati ajtó jelenti, ezért rendkívül lényeges, hogy milyen ajtót és persze milyen zárat szereltetünk be. Felejtsük el azokat a régi típusú zárakat, amelyek szabvány kulcsokkal (úgynevezett készkulcsok) nyílnak! Ilyesmit manapság maximum a beltéri ajtóknál érdemes használni, ugyanis a kulcsok nem egyedileg, csak az adott zárhoz készülnek, hanem egy-egy típusú zárat bármely vele kompatibilis kulcs kinyit.

A betörőnek csak annyi a dolga, hogy megállapítsa, hogy az ajtóhoz például egy 4-es kulcsra van szükség, majd elballag a legközelebbi zárszaküzletbe, vásárol egyet és máris nyert ügye van. Ugyanezen okból ilyen típusú zárat ne használjunk kerti tároló, garázs vagy nyári konyha esetében sem.

A modern biztonsági záraknál ma már alapvető, hogy több ponton záródnak, és egyedi kulcs nyitja őket. Ezt a kulcsot pedig lemásoltatni sem tudja akárki, ugyanis szükség lesz hozzá a kódkártyára, ami a tulajdonosnál van. Csak a kártya bemutatását követően készülhet másolat a kulcsról.

Ezen felül célszerű figyelembe venni a már említett közbiztonságot is. Egy rosszabb hírű környéken, ahol gyakoriak a rablásos esetek, erősen ajánlott egy masszív szerkezetű biztonsági ajtó és egy magasabb kategóriájú zárrendszer beszereltetése.

Hogyha olyan helyen élünk, ahol csak elvétve történnek bűncselekmények akkor se legyünk túlságosan könnyelműek, mindenképp többpontos zárrendszert válasszunk, de elég lehet a 3 vagy 5 perces védelmi szint is.

A zárak és kulcsok száma

A bejárati ajtót illetően jobb, ha az “egy zár nem zár” elvére törekszünk, és legalább 2, de inkább 3 különálló zárat szereltetünk fel. Így ha egy betörőnek az egyiket sikerülne is kiiktatnia, még akkor is át kell küzdenie magát a további zárakon, ami már nem biztos, hogy megéri neki a fáradságot.

Persze így nekünk is kicsit hosszabb időbe telik az ajtó kinyitása, de itt mindössze másodpercekről beszélünk, ami nem nagy ár azért, hogy cserébe megduplázzuk vagy triplázzuk a biztonságot.

Továbbá gondoljuk végig azt is, hogy egy- vagy többkulcsos zárrendszert szeretnénk. Az előbbinél az összes zárat egyetlen kulcs nyitja, míg az utóbbinál minden zárhoz egy-egy kulcs tartozik (3 zárnál van olyan köztes lehetőség is, hogy két zárat egy, a harmadikat pedig egy másik kulcs nyitja).

Hogyha nem zavar, hogy több kulcsot is magunknál kell hordanunk, akkor számunkra tökéletes lesz a többkulcsos zárrendszer, de ha folyton összekeverjük a kulcsainkat és az egyébként is tekintélyes méretű kulcscsomót nem akarjuk tovább növelni, akkor praktikusabb lehet a modern egykulcsos zárrendszer. Ennél a megoldásnál az összes zárat egyazon kulccsal lehet kinyitni.

Minden Nívó Ajtóhoz többféle zártípus is rendelkezésre áll, melyeket az ajtótervező programbanis ki lehet választani.

A különböző kategóriák változó idejű védelmet nyújtanak, de még a legalapszintűbb zárak is legalább 3 perces védelmet adnak; ennyi idő alatt pedig még a rendőrségi szakértők a célszerszámaik segítségével sem tudnak átjutni rajta. A betörők többsége viszont nem is rendelkezik ekkora szaktudással és profi felszereléssel. A legmagasabb szintű zárak 15 perces védelmet garantálnak.

További tippek a biztonság növelésére

Ne feledje, hogy a betörések egy része a tulajdonos gondatlansága miatt következik be. Hisz hiába rendelkezik az ajtó a legbiztonságosabb zárakkal, ha a kulcsot a közelben hagyja. Mindig vigye magával!

Ha a biztonsági óvintézkedések ellenére sem nyugodt, akkor kössön lakásbiztosítást, ami kiterjed a betörések okozta károk megtérítésére is. A biztosító azonban megszab bizonyos kritériumokat, melynek része a bejárati ajtón lévő zárak típusa is.

A Nívó Ajtók azonban mind MABISZ minősítésű zárakkal rendelkeznek, így ez már biztosan nem lesz akadály! Vegye fel velünk a kapcsolatot és tegye biztonságossá otthonát!

2021.11.17.

bejárati ajtó
nívó biztonsági ajtó
biztonsági ajtó
műanyag ajtó
fa ajtó
fa bejárati ajtó
acél ajtó
acél biztonsági ajtó
fém bejárati ajtó
műanyag bejárati ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat