Hogyan válasszunk bejárati kiskaput az új kerítésünk mellé?

A kerítéstervezés során sok tényezővel kalkulálni kell, ezek közül az egyik pedig a kapuk kérdése. A bejárati kiskapu általában nem okoz sok fejtörést, hiszen kevés elvárást támasztunk vele kapcsolatban. Mégis érdemes kellő figyelmet fordítani rá, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Mert milyen is egy ideális kiskapu?

Stílusában illik a kerítéshez

Talán ezt nem is szükséges hosszasan magyarázni. A kerítés (és vele együtt a kapu) építése ugyanis már rég nem csak a telekhatárok kijelöléséről szól, hanem hozzájárul a ház és az udvar, vagyis a “porta” kedvező összképéhez is.

Ha megtaláltuk az ideális kerítést, akkor gondoskodjunk arról, hogy beszerezzük a hozzáillő kapukat is. Elég illúzióromboló tud lenni, amikor például egy trapézlemez kerítés egyenletességét megszakítja egy kovácsoltvas kapu, vagy amikor a horganyzott fémszálas kerítéstáblák közt ott ékeskedik egy falécekből álló bejárati kiskapu.

Ha ízléses összhatást szeretnénk, akkor törekedjünk a harmóniára. Hogyha például a kerítést gondozásmentes Nívó elemekből építjük, akkor válasszunk hozzáillő kapuszerkezeteket, melyek hasonló stílusban, a kerítéslécekkel megegyező színekben kaphatóak.

Így a nagykapu és a bejárati kiskapu szinte belesimul a kerítésbe és egységes megjelenést eredményez.

Annyi van belőle, amennyire szükség van

A legtöbb háznál csak egy kis- és egy nagykapu van, ami az esetek többségében elég is, hiszen mind autóval, mind gyalog is könnyűszerrel tudunk az udvarból ki-be közlekedni. Azonban lehetnek olyan esetek, amikor egy plusz bejárati kiskapu igen jó szolgálatot tehet.

Ez akkor fordulhat elő, ha például nincs hátsó szomszédunk, hanem a telkünk egy erdő vagy mező szélén, esetleg egy patak partján áll. Ilyen helyen élni áldás, ezért bizonyára szívesen időzünk a háborítatlan természetben, ahol még a kutyasétáltatás is sokkal nagyobb élmény, mint a szomszéd házak között.

Ha viszont az egész utcát meg kell kerülni ahhoz, hogy az udvar mögé kerüljünk, akkor érdemes elgondolkodni egy hátsó kiskapu beépítésén, hogy a kertünkből közvetlen kijárást biztosítsunk.

Illetve egy másodlagos kiskapu még akkor is hasznos lehet, ha a közvetlen szomszédban családtagok élnek, mert így anélkül tudunk átmenni hozzájuk, hogy ehhez ki kelljen menni az utcára. Így a kicsi gyerekek egyedül is biztonságban át tudnak szaladni a szomszédban lakó nagymamához.

Optimális az elhelyezkedése

Mert hol is van jó helyen egy kiskapu? Ott, ahol biztosítja azt, hogy a legegyszerűbb, legrövidebb úton jussunk be az utcáról a házba. Tehát legyen minél közelebb a bejárati ajtóhoz, ugyanakkor az utcafrontról is könnyen meg lehessen közelíteni.

Ha van kertben járda, akkor oda helyezzük a bejárati kiskaput, ahol az utca felőli széle végződik, így összeköti az ajtót a kapuval. Ez pedig esős, sáros időben igen hasznos, hiszen nem a gyepen kell végigsétálni.

Megfelelő a mérete

Egy bejárati kiskapu tervezése során is lényeges, hogy mekkora méretekben gondolkodunk, hiszen a kerítés építésekor úgy kell elhelyezni az oszlopokat, hogy már megvan a kapu pontos helye és mérete.

Mivel a kiskaput zömében gyalogos közlekedésre fogjuk használni, ezért 100-130 cm körüli szélességben érdemes gondolkodni. Ekkora helyen már bőven tudunk közlekedni akkor is, ha biciklit vagy robogót tolunk, vagy egy nagyobb dobozt cipelünk.

A túl szűk kapunyíláson viszont kényelmetlen lehet átpréselni magunkat, ha mondjuk telipakolt szatyrokkal érkezünk haza, a túl széles kapu pedig feleslegesen foglal el sok helyet, pláne, hogy a nyitás sugarát a kertben szabadon kell hagyni. Törekedjünk tehát az arany középútra.

Az ideális bejárati kiskapu tartós és időtálló

Végezetül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy kaput az emberek többsége nem 2-3 évre vásárol, hanem legalább 10-15 éves időtartamra. Persze az is egy megoldás, ha rendszeresen karbantartjuk, de ez nem kevést időt, energiát és pénzt igényel.

Célszerűbb akkor már inkább magasabb összeget áldozni a kerítésre és a bejárati kiskapura, de cserében nem kell a rendszeres felújítással foglalkozni. Nálunk, a Nívónál a kapuk is gondozásmentes elemekből készülnek, így a kerítéslécekhez hasonlóan nem igényelnek semmiféle állagmegóvást.

Csupán annyi dolga lesz velük, hogy néha egy kicsit letisztítsa róluk a port, illetve megzsírozza a mozgó alkatrészeket és a kapu még 10 év elteltével is pontosan olyan esztétikus lesz majd, mint a felszerelése napján.

Kínálatunkban pedig nemcsak kiskapukat, hanem egy-, illetve kétszányú nagykapukat is talál, melyeket egyedi méretben, az Ön igényei szerint készítünk el! A rendeléshez és a részletek egyeztetéséhez keresse kollégáinkat elérhetőségeinken, akik minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolnak!

2022.05.30.

nívó kapuszerkezet
egyszárnyú kapu
kétszárnyú kapu
gurulókapu
úszókapu
nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat