Kerítés építésre vonatkozó törvény

A kerítésépítés minden ingatlan- és telektulajdonosnak jól felfogott érdeke. A kerítés egyértelműen elkülöníti a telekrészeket, a kertet vagy udvart az utcától, emellett komoly védelmi funkcióval is bír. Kerítésépítésnél a biztonsági mellett az esztétikus külső is fontos szempont. Szerencsére mára már olyan sokféle megoldás közül választhatunk, amelyekkel nem kell kompromisszumot kötnünk: a kerítés lehet szép, modern, stabil és időtálló egyben. Mielőtt azonban nekilátunk, hogy a tökéletes kerítést felépítsük ingatlanunk köré, érdemes tájékozódni az építés törvényi feltételeiről. Ennek elmulasztása esetén kellemetlen meglepetések is érhetnek minket. A feltételek teljesítésének hiányával nem csak a jogszabályokat sérthetjük meg, hanem hamar elmérgesedhet a viszony a szomszédokkal is.

Kerítés építésére vonatkozó törvény

Maga a kerítés műszaki építménynek minősül, és építése nem engedélyköteles. Építési engedély nélkül telepíthető, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen kialakítású lehet. A kerítés létesítésére vonatkozóan, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (röviden: OTÉK) határozza meg az általános előírásokat. Az OTÉK kimondja, hogy a telekhatáron építendő kerítés kialakítását a helyi sajátosságok figyelembevételével, a helyi önkormányzat megszabhatja.

Telepítés előtt mindenképpen informálódjunk a helyi építésügyi előírásokról. Külön utánajárást igényel, ha műemlék telkén álló kerítés építéséről van szó, erre szigorúbb szabályok érvényesek. Ha megsértjük a helyi építési szabályzatban foglaltakat, az ugyanolyan jogkövetkezményekkel jár, mintha az országos építésügyi szabályokat sértettük volna meg.

Kerítésre vonatkozó szabályok

Az OTÉK előírásai a teljesség igénye nélkül a következők. A kerítésnek teljes egészében a telken belül kell állnia, és kapuja nem nyílhat közterületre. A közterület használatát semmilyen módon nem veszélyeztetheti az építtető, itt gondoljunk például a szögesdrótra. Üdülőövezetben kizárólag nem tömör kerítés vagy élő sövény létesíthető. Ha helyileg nincs szabályozva az építés, akkor tömör kerítés 2,5 méteres magasságban építhető.

Az OTÉK továbbá rendelkezik arról is, hogy kinek kell megépítenie és karbantartania a kerítést. Hatósági építés elrendelése esetén a telektulajdonos a homlokvonalon, a telek jobb oldalán futó és a hátsó telekhatár feléig futó vonalon köteles kerítést építeni és fenntartani. A szomszédok gyakran ugyanezt követik, és így állapodnak meg a kerítés fenntartásáról, karbantartásáról. Ha a telekviszonyok bonyolultabbak, például nyeles telek, két utca közötti, stb., akkor is a rendelet ad támpontot.

Építsünk kerítést!

Ha már tudjuk az előírásokat, kezdődhet az építés. Kerítést tehát nem muszáj építeni, de érdemes: feladata lehatárolni, védeni az ingatlant. Nem kell lemondanunk a tökéletes kerítésről, ha az előírásokat is betartjuk, de egyedi kerítést szeretnénk, amelynél saját elképzeléseink is teret nyernek. A tömör kerítés kiválóan megvalósítható olyan fém kerítésrendszerrel, ahol a lécek felszerelhetők sorolt elrendezésben.

Ha a helyi előírás nem szabályozza, akkor a kerítés egyedi mérete mellett a színét is mi választhatjuk ki. A karbantartás témája sem okoz majd feszültséget a szomszédokkal, hiszen az ilyen típusú kerítések gondozásmentesekt. Különleges felületkezelésének köszönhetően ellenálló az időjárási viszontagságokkal és az UV sugárzással szemben.

Keressen minket bizalommal, és segítünk kiválasztani a tökéletes kerítést ingatlanához!

2022.05.25.

nívó gondozásmentes fém kerítés
fém kerítés elemek
gondozásmentes kerítésrendszerek
kerítés
kerítésléc
modern kerítés
fahatású kerítés
klasszikus kerítés
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat