Útmutató a beltéri ajtó kiválasztásának folyamatához

Társasházak esetén a lakásokat egy-egy beltéri ajtó választja el a lépcsőháztól. Persze ezek nem ugyanolyan nyílászárók, mint amiket a lakásokon belül a különböző helyiségek elválasztására használnak. Hiszen egy beltérben elhelyezett bejárati ajtó is lehet például masszív szerkezetű, betörésbiztos kivitelű.

Amikor pedig ajtócserére kerül a sor, sokaknak igen nagy fejtörést okoz, hogy milyen legyen az új nyílászáró? Cikkünkben adunk pár hasznos tippet, hogy mit érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.

 

A  bejáratnak szánt beltéri ajtó kiválasztása

 

Mivel bejárati ajtót általában nem 2-3 évre, hanem akár több évtizedre vásárolunk, ezért alaposan meg kell fontolni a választást, és utánajárni a szóba jöhető lehetőségeknek. Érdemes a tervezést azzal kezdeni, hogy összeírjuk a legfontosabb elvárásainkat az új nyílászáróval kapcsolatban.

Például milyen problémára szeretnénk, ha megoldást nyújtana? Félünk attól, hogy esetleg betörnek hozzánk? A biztonság tehát fontos szempont lesz. Szeretnénk, ha kevésbé jutnának be a lakásunkba a lépcsőházból érkező szagok és hangok? Társasházaknál ez gyakori jelenség, de egy megfelelően szigetelt ajtóval orvosolható. 

Avíttasnak és csúnyának tartjuk a régi ajtót, a stílusa egyáltalán nem illeszkedik a modern bútorokkal berendezett lakásunkhoz? Ez esetben a megjelenésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. 

Az előbbiek mentén haladva készítsünk egy pontokba szedett listát arról, hogy a leendő beltéri ajtónak milyen kritériumoknak kell majd megfelelnie. Az iménti példából kiindulva tehát elmondhatjuk, hogy az ajtó legyen:

  • Betörésbiztos
  • Rendelkezzen kiemelkedő hangszigeteléssel
  • Modern és esztétikus megjelenésű legyen

Ezek alapján máris szűkíthetjük a lehetőségeket, és célirányosabban folytathatjuk a keresgélést.

 

Azok a piszkos anyagiak

Ne kerteljünk, kevesen vannak azok, akiknek egyáltalán nem kell foglalkozniuk az árakkal, pláne akkor, ha egy olyan nagyobb kiadásról van szó, mint egy új ajtó. A nyílászárócsere ugyanis nem épp “filléres” költség, maga az ajtó is drága, amire rájön még az előzetes helyszíni felmérés és persze a beépítés díja is. 

Az alapvető elképzelések meghatározása után érdemes az árak alapján is behatárolni a lehetőségeket. Gondoljuk át, hogy mi az a legmagasabb összeg, amit erre a projektre most rá tudunk szánni, és nézzük meg, hogy ebből mi a legjobb, amit ki lehet hozni.

Hisz nem mindegy, hogy ugyanabból az összegből egy extrás kinézetű, ám alacsonyabb biztonsági minősítéssel rendelkező beltéri ajtót választunk, vagy megelégszünk a szerényebb megjelenéssel, de cserébe a magasabb szintű betörésvédelmet választjuk. Ha az anyagiak miatt kompromisszumokra kényszerülünk, az efféle tényezőket mindig alaposan mérlegelni kell.

Kényelem és megszokás

Bár a régi ajtótól szeretnénk mielőbb megszabadulni, mégis gondoljuk végig, hogy melyek azok a tulajdonságai, amik előnyösek, és szeretnénk, ha az új nyílászárón is megjelennének. Ilyen lehet például a szín vagy mondjuk a kilincs formája, de ha eddig gombos ajtónyitónk volt, és elégedettek voltunk vele, akkor az új ajtót is kérhetjük ilyen kivitelben.

Ugyanígy érdemes megtartani a jobbos vagy balos nyitásirányt is, kivéve ha a jelenlegi már eddig is kifejezetten zavaró volt. Hiszen ha az évek, évtizedek alatt megszoktuk, hogy merre nyílik az ajtó, akkor az új nyílászáró miatti örömöt beárnyékolja majd, hogy gyakorlatilag “újra meg kell tanulni” az ajtónyitás rutinját. 

A jól bevált dolgoktól tehát nem kell mindenáron megszabadulni, amivel eddig is elégedettek voltunk, azon nem szükséges változtatni.

Legyen-e bevilágító vagy üvegbetét a beltéri ajtón?

Családi házak ajtajánál előszeretettel alkalmaznak üvegbetétet vagy felső, illetve oldalsó bevilágítókat, hiszen általuk több természetes fény jut be az előszobába. Ám ne feledjük, hogy ezeknek az ingatlanoknak az ajtaja általában az előkertre nyílik.

A társasházi beltéri ajtók viszont egy gangra vagy lépcsőházba nyílnak, ahol többnyire nagy a nyüzsgés. Még ha olyan üveget is választunk, amin nem lehet átlátni, akkor is zavaró lehet, ha állandóan árnyakat látunk elsuhanni az ajtó előtt, valamint a tudat, hogy kintről a mi sziluettünk is jól látható. 

Valamint azt se feledjük, hogy este és éjszaka az ott közlekedők gyakran felkapcsolják a lépcsőházi világítást. Az üvegen beeső fény zavaró lehet, ha mondjuk a hálószoba közvetlenül a bejárattal szemben van, és szeretjük éjjelre nyitva hagyni a szobaajtót. Persze ha mindezek ellenére ragaszkodunk az üvegbetéthez, akkor voltaképp semmi akadálya.

Ön már megtervezte, milyen biztonsági ajtót szeretne, vagy még nem sikerült döntenie? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, akár termékeinkkel, akár a rendelés folyamatával kapcsolatban van kérdése!

2023.05.19.

bejárati ajtó
biztonsági ajtó
műanyag ajtó
fa biztonsági ajtó
acél biztonsági ajtó
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat