A nagy dilemma: milyen kialakítású legyen a pergolatető?

A pergolák nagyszerűsége vitathatatlanul az egyszerű telepítésben és a sokoldalúságban rejlik, ugyanakkor mindig adódik néhány olyan szempont, ami nagyobb fejtörést okozhat: például milyen legyen a pergolatető? Teljesen nyitott, lamellás, zárt, átlátszó, tömör? Ez egy fontos kérdés, melyre már a tervezés fázisában meg kell adnunk a választ.

Milyen pergolatetők léteznek?


Kezdjük talán cikkünket azzal, hogy felsoroljuk a szóba jöhető lehetőségeket, hiszen ha több opció is előttünk van, akkor könnyebben tudunk közülük választani. 


A “legfapadosabb” megoldás, ha a pergolának csak a kerete van meg, a tetőre pedig ideiglenes jelleggel felerősítünk egy árnyékolóvásznat. Ennek az a hátulütője, hogy a vászon viszonylag hamar tönkremegy, ha viszont meg akarjuk hosszabbítani az élettartamát, akkor minden alkalommal le kell szedni és elrakni, amikor épp nem használjuk a pergolát. Ez viszont valljuk be, rengeteg időt és energiát igényel.


A másik véglet pedig a tömör tetejű pergola, amin zsindellyel, hullámpalával, OSB-lapokkal vagy más, nem átlátszó anyaggal van burkolva. Tény, hogy ez remekül kizárja a napfényt, így kánikulában ideális lehet, viszont akkor sem tudunk hódolni alatta a napfürdőzés élvezetének, amikor épp nincs perzselő forróság.


A kettő között találjuk a lamellás tetejű pergolákat, ahol a lamellák ugyan felfognak valamennyi fényt, de nem az összeset, így tulajdonképpen részleges árnyékolás jön létre. Ezek a szerkezetek lehetnek fixek, de léteznek olyan pergolatetők is, melyeken a lamellák mozgathatóak, forgathatóak így igény szerint állíthatjuk az árnyékolást (hasonló elven működik, mint az ablakoknál alkalmazott reluxa). 


Valamint elérhető olyan megoldás is, hogy a pergola tetejét egy átlátszó polikarbonát-lemezzel borítják be. Ennek előnye, hogy a csapadékot teljesen felfogja, a napfényt azonban átereszti. Itt szintén lehet választani, hogy ez milyen mértékben történjen, kaphatóak ugyanis fényszűrő lemezek is, amik visszafogott, szűrt fényt biztosítanak az építmény alatt. 


Ezek tehát a főbb opciók, a Nívó pergolák esetében viszont egyfajta kombinált megoldást alkalmazunk, ugyanis a lamellás tetőt egy polikarbonát-borítással egészítjük ki.


Melyek az előnyei ennek a kialakításnak?


Lényegében ötvözi a lamellás és a polikarbonátos tető pozitívumait. A lamellák kellemes félárnyékot teremtenek, hiszen nem fogják fel az összes napfényt, de lehetővé teszik, hogy élvezzük a melengető sugarait.


Az átlátszó borítás viszont teljes fedést biztosít, vagyis a réseken nem fog beesni az eső, nem potyognak be a falevelek és a madárpiszok sem. Persze a polikarbonáttal történő fedés nem kötelező tartozéka a pergoláknak, a megrendelés során a termék kérhető nélküle is.


Ez akkor is érvényes, ha az építményt a terasz fölé, és akkor is, ha a kertbe különállóan szeretnénk telepíteni. Amennyiben autóbeállóként akarjuk használni, akkor mindenképp érdemes kérni rá ezt a borítást, hiszen a polikarbonát megóvhatja a járművet a jégesőtől, így elég csak maximum az építmény oldalaira rögzíteni a jégkár elleni hálót, ha komolyabb vihar közeleg. 


Hogyan dekoráljuk a pergolatetőt?


Mivel egy pergola rengetegféleképpen hasznosítható, így a tető funkcionális előnyein túl érdemes egy kicsit arról is beszélni, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy mutatósabbá, esztétikusabbá tegyük. 


Ha plusz árnyékra van szükségünk, akkor felszerelhetünk rá árnyékolóhálót vagy textilt, ennek különösen a nyári, perzselő forróságban vehetjük jó hasznát. 


Ha nincs rajta polikarbonát-lemez, akkor a lamellákat befuttathatjuk növényekkel. Évszázadokkal ezelőtt is ezt a megoldást alkalmazták a pergolák alatti terület árnyékolására, és legyünk őszinték, még ma is remekül mutat. A lombokkal, színes virágokkal borított építmény által karnyújtásnyira kerül a természet, és aligha akad annál kellemesebb időtöltés, mint egy üde, zöld növényekkel befuttatott pergola alatt pihenni, olvasgatni. 


S hogy este is komfortos körülmények között tölthessük az időt a kertünkben, érdemes gondoskodni a pergola kivilágításáról is. Ehhez ma már nincs szükség áramforrásra és hosszabítókra sem, hiszen rengetegféle szebbnél szebb napelemes fényforrás kapható. 


Rakjunk fel egy szép kültéri csillárt közvetlenül a pergolatető közepére vagy falilámpákat minden oszlopra. Szerezzünk be hosszú fényfüzéreket, vezessük őket végig a lamellák között, tekerjük fel az oszlopokra. A sok-sok apró fényforrás által az építmény napnyugta után egészen mesebelivé válik, a halovány megvilágításával, a rengeteg apró LED úgy mutat majd, mintha szentjánosbogarak tucatjai ülnének rajta. 


Ha az olvasottak hatására Ön is szeretne egy minőségi pergolát, vegye fel velünk a kapcsolatot, és adja le rendelését mielőbb!


2024.04.04.

pergola
modern pergola
pergola építés
pergolatető
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat