Acélpergola, az időtálló megoldás szabadtéri árnyékolásra

Ha egy olyan építményt szeretnénk a kertbe vagy a teraszra, amelyet nemcsak egyszerűen lehet telepíteni, hanem megfelelően árnyékol, és még időtálló is, akkor aligha találunk jobb alternatívát mint az acélpergola. Modern és esztétikus megjelenés, sokoldalú felhasználhatóság, egyedi kialakítás… És ez még csak a kezdet. 


A fapergolák modernkori változata


A pergolák nem újkeletű találmányok, valójában már több ezer évvel ezelőtt, az ókorban is használták őket, pláne azokon a vidékeken, ahol melegek voltak a nyarak, és sok volt a napsütés. 


Hiszen olyan jó kiszabadulni a négy fal között, és a kertben, a friss levegőn tölteni az időt, de a napsugarak hamar az ellenségeinkké válhatnak, ha leégünk, vagy napszúrást kapunk. Ahol pedig nincs elég dús lombú fa, ami árnyékot adna, ott más, mesterséges megoldáshoz kell folyamodni.


Valószínűleg ekképpen gondolkodtak elődeink is, amikor megépítették az első pergolákat. Ezek olyan kerti lugasok voltak, melyeket fadeszkákból ácsoltak, az oldalaik nyitottak voltak, a tetejükön pedig néhány párhuzamosan elhelyezett léc biztosította a részleges árnyékolást. Előszeretettel ültettek köréjük különféle futónövényeket, például borostyánt, futórózsát, melyek az évek alatt teljesen körbehálózták az építményt, így egy árnyékos, csodaszép természetes menedéket hoztak létre. 


Persze a faanyagokban idővel kárt tett az időjárás, így ezeket a pergolákat rendszeresen karban kellett tartani, a korhadt deszkákat újrakra cserélni. Ahogy azonban teltek az évek, évszázadok, az építőipar is folyamatosan fejlődött, megjelentek új alapanyagok és technológiák. Ennek köszönhető, hogy ma már a klasszikus fa helyett választhatjuk a minőségi, modern acélpergolákat is.


Acélpergolák sokoldalú felhasználásra


A pergola tulajdonképp szerkezetileg egy nagyon egyszerű építmény: az alapját oszloppárok alkotják, melyek közrefognak egy négyszögletű tetőszerkezetet. A teteje lehet teljesen nyitott vagy lamellás, de akár teljesen zárt, sőt, léteznek olyan változatok is, amelyeken a lamellák egy motor segítségével csúsztathatók, forgathatók. 


Cégünk olyan pergolákat készít, melyeken a lamellák fixen helyezkednek el, pluszban pedig kérhető a tetőre egy átlátszó polikarbonát-borítás is. Ennek az az előnye, hogy a napfényt átengedi, viszont az esőt nem, így lényegében egy részleges árnyékolás valósul meg. 


A stabil acélszerkezet megfelelő bevonatot kap, így az építményben nem tesz kárt az UV-sugárzás, a csapadék vagy a hőmérséklet ingadozása, ellenáll az erős szélnek és a viharoknak is. 


Mindemellett pedig sokféleképpen felhasználható, mutatunk pár gyakorlati példát, amikre tökéletesen alkalmas. Érdemes megtekinteni a referenciaalbumunkban lévő fotókat is. 


  • Teraszfedés: bár a terasz a ház közelsége miatt viszonylag védett, azért nem árt, ha tetőt is vonunk fölé, mert így a bútorok biztonságban lesznek a csapadéktól és a közvetlen napsütéstől, és az esős napokon is használhatjuk. Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy a pergola miért kiváló teraszfedésnek, érdemes ezt is elolvasni a további részletekért.

  • Kerti kiülő: egy nagyobb kertet vétek lenne kihasználatlanul hagyni. A virágoskert, a gyümölcsös és a veteményes mellett alakítsunk ki egy pihenősarkot is, ahol elhelyezhetünk néhány kényelmes kültéri bútordarabot. Ám hogy mindez ne csak a szabad ég alatt álljon, emeljünk fölé egy pergolát, ami árnyékot ad, így a perzselő napsütésben sem kell a házba menekülnünk. 

  • Fedél a medence vagy a jakuzzi fölé: ha van a kertben egy saját medencénk vagy jakuzzink, nem is kérdés, hogy sokat hódolunk a fürdőzés élvezetének. Ám a vízben könnyű leégni, ezért mindenképp érdemes valamilyen árnyékolásról gondoskodni, például egy acélpergola segítségével. A naptejről azért így se feledkezzünk meg! 

  • Autóbeálló: ha egy második, harmadik autó került a családba, ami már nem fér el a garázsban, esetleg eleve nincs is lehetőségünk garázsépítésre, akkor beállónak tökéletes egy pergola is. A teteje megvédi a járművet a direkt napfénytől, ezáltal az utastér is kevésbé forrósodik fel. A zárt teteje pedig megakadályozza, hogy a jégeső kárt tegyen a kasztniban. 

  • Száraz út: erre a célra viszonylag ritkán alkalmazzák, pedig nagyon praktikus: ha a ház bejárata és a garázsajtó viszonylag közel áll egymáshoz, akkor összeköthetjük a kettőt egy pergolával. Ennek akkor vesszük nagyon jó hasznát, ha például szakadó esőben érünk haza, és nem akarunk bőrig ázni, mire odaérünk az ajtóhoz. 


Válassza Ön is prémium acélpergoláinkat!


Cégünk vállalja pergolák készítését fix és egyedi méretben, többféle színben. Tekintse meg az elérhető opciókat, majd kérjen ajánlatot, vagy keressen minket elérhetőségeinken!

2024.05.16.

pergola
acélpergola
kert
terasz
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadás gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További lehetőségek gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat