Teremtsünk csendet otthonunkban hangszigetelő falpanelekkel!

Ebben a blogcikkben a hangszigetelő falpanelekről lesz szó. Hogy miért is aktuális ez a téma? Nos azért, mert felgyorsult világunk állandó velejárói a különféle hanghatások. Ma már elmondhatjuk, hogy szinte csak azok élvezhetik a háborítatlan csendet, akiknél valamilyen halláskárosodás áll fenn, a többiek pedig konstans zajos környezetben élik a mindennapjaikat.


A zaj viszont nemcsak bosszantó, hanem hosszú távon egészségkárosító is, ezért valamilyen módon mindenképp védekezni kell ellene. Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk róla, hogy miért lehet hasznos egy falpanel a nappaliba, ahol érintettük is a hangszigetelés témakörét röviden, de úgy véljük, érdemes ennek egy külön bejegyzést is szentelni.


A zaj emberi szervezetre gyakorolt hatásai


A zaj olyannyira a mindennapjaink részévé vált, hogy a többségünk már teljesen megszokta. Szinte fel sem tűnik például az ablak alatt haladó forgalom hangja, a közeli gyártelepről beszűrődő zaj vagy a szomszédok felől érkező hanghatások.


Azonban az állandó zaj igen ártalmas az egészségre, hosszú távon az idegrendszerben és a hallószervekben is maradandó károsodást okoz. És itt most ne csak arra gondoljunk, ha valaki a munkahelyén van kitéve extrém zajterhelésnek. Ilyen közegben persze sokkal hamarabb szembesülhetünk a negatív következményekkel, de évtizedek alatt akár egy zajos helyen lévő lakásban élve is megsínyli az egészségünk a körülményeket.


Sőt, tulajdonképp nemcsak a hallásunkat veszélyezteti, hanem az életünk egyéb területeit is: a zaj stresszessé, ingerültté tesz, meggátolja a nyugodt éjszakai pihenést, emiatt fáradtság lép fel, ami csökkenti a koncentrációs képességet, és ez csak a jéghegy csúcsa. 


Persze lehet mondani, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy ha máshol nem, legalább a saját otthonában élvezze a csendet, de a való életben ez sajnos nem ilyen egyszerű. Elég egy olyan szomszéd, aki fittyet hány az együttélés illemszabályaira és hangosan tévézik, zenét hallgat, hajnalig tartó házibulikat rendez, vagy hangosan veszekszik a családtagjaival, és máris ellehetetleníti az életünket.


Máshol pedig az ingatlan elhelyezkedése nem épp előnyös, mert például közel van egy forgalmas közlekedési csomópont, vagy olyan üzem, ahol éjjel-nappal megy a munka. Mit tehetünk ilyen esetekben? A költözés nem minden esetben megoldás, a hangszigetelő falpanelekkel viszont “lecsendesíthetjük” otthonunkat! 


Teremtsük meg a saját nyugalmunkat hangszigetelő falpanelekkel!


Bár a világ “hangerőszabályzóját” sajnos nem tudjuk letekerni, de arra igenis van lehetőségünk, hogy az otthonunkból a lehetőségekhez képest minél jobban kizárjuk a zavaró zajokat.


Aki előrelátó, az ma már úgy építkezik, hogy a külső falakra felkerül egy hő- és hangszigetelő réteg. Csakhogy aki egy régebbi építésű ingatlanban lakik, annak utólag kell megoldania ezt a problémát. Bár léteznek olyan házi megoldások, mint a falakra felragasztott hungarocell táblák, gipszkarton lapok vagy tojástartó dobozok, ezek viszont mondjuk ki: se nem szépek, se nem hatékonyak. 


A hangszigetelő falpanelekkel viszont egyszerre valósul meg az ízléses dekoráció és a hatásos zajcsillapítás. Érdemes őket azokra a falakra felszerelni, amely irányból a leginkább tompítani szeretnénk a különféle hangokat. Hogyha például a hálószoba egyik fala a szomszéd lakással közös, akkor ide mindenképp helyezzünk el egy panelt, az ágyat pedig lehetőleg minél távolabb tegyük tőle. Ha viszont az utca felől érkező zajokat akarjuk csillapítani, akkor a külső falakra rögzítsük a paneleket.


A régi panelházakban a fürdőszoba és WC számít még zaj szempontjából problémás területnek, mert itt halad az épület vízvezetékrendszere, amit sokszor csak egy vékony lemez választ el a helyiségtől. De természetesen ide is rakhatunk fel falpaneleket, ezzel mérsékelve a többi lakásból beszűrődő hangokat. 


Az pedig már csak úgymond a “hab a tortán”, hogy egy ízléses falpanel remek dekoráció, védi a felületet a szennyeződésektől, könnyen tisztítható, és általa sokkal izgalmasabbá, egyedibbé tehetjük az enteriőrt. Így egy csendesebb, szebb otthonban élvezhetjük a pihenést és a családdal töltött közös pillanatokat.


További ötletek a zajcsillapításra


Társasházakban sokszor a lakásajtó felől is bejutnak a zajok, de egy hangszigetelt biztonsági bejárati ajtóval ezeket is kizárhatjuk; a betörők mellett természetesen. Ha pedig már szóba kerültek a nyílászárók, érdemes az ablakok szigeteléséről is gondoskodni. Egy falpanellel burkolt, szigetelt ablakkal rendelkező fal felől már elég kevés zaj szűrődik be.


A plafon felől érkező hangok ellen jó megoldás az álmennyezet, illetve a lakás elrendezését is célszerű úgy alakítani, hogy a szomszédokkal közös falak elé tegyük a például a szekrénysort. A hangszigetelő falpanelt pedig megtalálja termékkínálatunkban is, nézze meg választékunkat, majd vegye fel velünk a kapcsolatot!

2023.12.22.

falpanel
zajcsillapítás
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a További beállítások gomb alatt állíthatod be. Adatkezelési Nyilatkozat